Victòria parcial d'un agricultor murcià davant el rei del Marroc pel conreu de mandarines

El TJUE no dona tota la raó als monarques després d'un periple judicial de més d'una dècada

2 min
El rei del Marroc, Mohamed VI.

Brussel·lesVictòria parcial d'un agricultor murcià davant la família reial del Marroc pel conreu d'una varietat de mandarines protegida. El conflicte, que ha arribat fins al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, es remunta al 2007, quan l'empresa Nadorcott Protection, propietat de la família reial del Marroc, va requerir a la societat de l'agricultor José Cánovas Pardom que deixés de conrear la varietat de mandarina Nadorcott, protegida a la UE des del 2004 i els drets de la qual estan en mans dels monarques marroquins. La pugna pel conreu d'aquestes mandarines s'ha convertit en una complexa interpretació temporal del reglament de les denominacions de productes protegits, que ha passat per totes les instàncies judicials en un periple de més d'una dècada.

Cánovas Pardo n'explotava el conreu des del 2006, però la denúncia formal del monarca no va arribar fins al 2011. Una primera instància judicial va donar la raó a l'agricultor murcià, perquè va considerar que havia acabat el termini per recórrer (tres anys després d'atorgar a un producte la categoria de protegit). I aquí és on la decisió del TJUE dona la victòria (en part) a Cánovas Pardo, perquè considera que el que determina si les accions han prescrit és la data en què el titular de la protecció va assabentar-se de la infracció, cosa que haurà de determinar el Suprem.

EL TJUE destaca que el titular de la protecció, és a dir, la família reial marroquí, va deixar transcórrer el termini de tres anys previst al reglament comunitari, malgrat tenir-ne coneixement. Tenint això en compte, el que preguntava el Tribunal Suprem a Luxemburg és si han prescrit totes les accions de l'infractor (l'agricultor murcià) o si només han prescrit les accions comeses més de tres anys abans que s'interposés la demanda, perquè Pardo Cánovas va continuar conreant les mandarines després. La família reial del Marroc demanava que es declarés la infracció des del 2006 (quan Cánovas Pardo va començar a conrear les mandarines protegides); també demanava que se'l forcés a deixar de conrear-les i, fins i tot, a destruir qualsevol "material vegetal" d'aquesta varietat que tingués. També demanava una indemnització.

L'Audiència Provincial de Múrcia va donar la raó als reis marroquins i va obligar la societat de Pardo a pagar 31.199 euros i deixar de conrear la varietat de mandarines en qüestió. Però Pardo va recórrer la interpretació del reglament de la prescripció. Finalment la conclusió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea implica una interpretació mixta entre els dos extrems que, per tant, no dona la raó a la família reial del Marroc ni tampoc a l'agricultor murcià.

stats