Viatjar
Societat 19/06/2023

Si viatges en avió, no et treguis els mitjons

Aquestes són algunes de les regles de comportament bàsiques per mantenir l'equilibri entre la comoditat i el decòrum durant un vol

Kristie Koerbel / The New York Times
4 min
L'interior d'un avió en una imatge de recurs.

Nova YorkDesprés de treballar 21 anys com a auxiliar de vol, podria assegurar que ho he vist pràcticament tot en un avió. Un fet força sorprenent és com la pandèmia ha incrementat les tensions a bord. Els incidents de mal comportament greu dels passatgers s’han tornat més violents i cada cop hi ha més discussions. Ara que arriba la complicada temporada d'estiu, val la pena analitzar alguns actes comuns de cortesia que em sembla que podrien fer de l’experiència de viatjar amb avió un acte més plaent.

En aquest article t'explicaré quines són les regles d'etiqueta dins un avió, aquelles que tenen com a objectiu aconseguir un equilibri entre els teus estàndards de comoditat raonables i la consideració cap als que t'envolten.

Tothom té dret a reclinar el seient, però hi ha una manera educada de fer-ho

Que quedi clar: la manera incorrecta de reclinar-se és empènyer el seient cap endarrere tan fort i ràpid com puguis. Així s'han trencat ordinadors portàtils, s'han vessat begudes i s'han provocat baralles a cops de puny que han obligat a desviar vols. Cal que tinguem en compte el nostre entorn. Abans de fer-ho, mira darrere per saber quina és la situació i pregunta amablement si hi ha algun inconvenient.

Neteja el que embrutis

No som els teus servents. No viatgem amb aspiradores, escombres o articles de neteja, amb prou feines tenim sabó de mans, tovalloletes humides i aromatitzant. Sàpigues que no estàs obligat a netejar, però és de bona educació. També hi ha efectes col·laterals: la brutícia del passadís pot ser un risc per a la seguretat, i haver de passar-nos molta estona netejant pot fins i tot retardar el següent vol. El pensament proactiu ajuda. 

Els compartiments superiors no són el teu Tetris personal

Quan vas als seients de classe turista, els compartiments s’agafen per ordre d'arribada. No ets amo del lloc que està justament a dalt del teu seient, i no és acceptable treure la bossa d'una altra persona per posar-hi la teva. Fer lliscar les maletes per maximitzar l'espai està bé, però deixa l'acomodament més complex al personal de l’avió. I recorda: les bosses petites les has de portar als peus per deixar espai per a les bosses grans als compartiments superiors.

Ningú vol escoltar la teva videotrucada

No necessitem sentir aquesta conversa. A més, el moment que l'avió s'enlaira no és el millor moment per acomiadar-se. És hora que et concentris a trobar el seient i guardar les maletes el més ràpid possible perquè les persones del teu darrere puguin fer el mateix. I parlant d'aquests temes, ningú vol escoltar les teves pel·lícules, videojocs o tiktoks, així que porta auriculars, fins i tot per als nens.

Al seient del mig li toquen tots dos reposabraços

És el premi de consolació per estar atrapat entre dues persones sense cap lloc on recolzar-se. I punt.

Els auriculars són perfectament acceptables per posar fi a una conversa

¿Tens un company de seient que parla massa? Els auriculars són una excel·lent manera d'evitar ser la caixa de ressonància d'un veí que no entén les indirectes. És la meva tàctica favorita: després d'un dia de feina, els meus audiòfons amb cancel·lació de soroll són el meu refugi. Vull pau en el viatge a casa.

No et treguis els mitjons

Si és un vol llarg, està molt bé relaxar-se i treure’s les sabates, però no hi ha cap raó per treure’s els mitjons. L'olor de peus és ineludible. A més, intenta mantenir els peus lluny dels altres. No és acceptable posar els peus al reposabraços de la persona del davant. I recomano encaridament tornar a posar-se les sabates per anar al lavabo.

Utilitza el botó de crida com cal

Si necessites alguna cosa (més cafè, assistència amb un problema mèdic o ajuda amb un passatger problemàtic), utilitza'l. Això és preferible a donar copets a l'espatlla del personal, la qual cosa no està bé. Tot i això, abans de pressionar el botó, assegura't que no siguem al passadís amb un carret de begudes o una bossa d'escombraries. Això significa que ja estem venint. Si tens una emergència, prem-lo diverses vegades perquè sapiguem que és important.

No renyis els fills dels altres

Res fa que un vol sigui més desagradable que el teu seient es converteixi en un sac de boxa. Així i tot, si un nen darrere teu t'està molestant, dirigeix-te als pares. No tens dret a cridar-li al fill d'una altra persona. Una bona manera d'abordar això és preguntar als pares amb calma i amb un somriure si s'han adonat que el seu fill està trepitjant el teu seient. Després digues-los que és molest. ¿Hi ha alguna manera de fer que el nen s’aturi? D'aquesta manera, el teu to no serà acusatori i faràs una petició en comptes de sonar manaire.

Resol els teus problemes amb els seients abans de pujar a l'avió

Si la teva família té llocs separats, la carrera caòtica a l'hora de l'embarcament no és el moment d’arreglar-ho. Els agents de la sala d'abordatge tenen accés al diagrama de seients i les reserves familiars, així que pregunta'ls primer a ells si és possible canviar els teus seients. Algunes aerolínies fins i tot tenen la política que les famílies amb nens menors de 13 anys han de tenir seients junts, per la qual cosa recórrer a l'agent de la sala d'abordatge és el més adequat. O encara millor: demana-ho a l'aerolínia abans d'arribar a l'aeroport.

No has de canviar de seient si algú t'ho demana

Cauré malament amb això. No, no has de canviar de seient amb algú que t'ho demani. Si vas pagar extra pel teu seient o si només és una cosa molesta per a tu, pots dir que no. Si és avantatjós, com canviar un seient del mig per un seient al costat de la finestra, o si et complau ajudar, endavant, canvia'l.

Tirar la cadena del lavabo

Hauria de ser una qüestió de sentit comú, però per algun motiu no ho és. Haig de bregar amb això tot el dia cada dia. No vull buidar les teves deixalles, i tampoc vol fer-ho el passatger que entra al bany després de tu. Si no aconsegueixes trobar el botó, busca'l. Et garanteixo que n'hi ha un en tots els banys de tots els avions.

stats