Societat 27/11/2023

Vera replica a la proposta lingüística de Vox: "No hi haurà segregació"

El partit d'extrema dreta planteja que, si s'han d'ocupar totes les línies d'un centre amb la llengua més triada, els que vulguin l'idioma minoritari canviïn de centre

2 min
El conseller d'Educació, Antoni Vera.

PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha tornat a insistir que el pla de lliure elecció de llengua no implicarà segregar els alumnes, com proposa Vox. "Ho he dit per activa i per passiva. No hi haurà segregació perquè la llei no ho permet. Per tant, es donarà sortida i resposta a totes les necessitats que es plantegen, i ja està. Però no hi haurà segregació, perquè complim la normativa", ha dit. Per altra banda, ha assegurat que una vegada es pugui quantificar l'elecció de llengua, s'explicarà, "però que no suposarà bestreure doblers d'altres quanties ja fixades".

Pel que fa a les possibles accions anunciades pels sindicats i entitats arran de la política lingüística del Govern, Vera ha dit que "tothom pot opinar" però que "el Govern continuarà centrat i treballant per solucionar els problemes d'Educació". Malgrat la resposta de la comunitat educativa, ha assegurat que ell ha visitat els centres educatius de les Balears "amb un clima de cordialitat i veient els problemes que aquests tenen" i ha fet èmfasi en que "el Govern continuarà centrat i treballant en els problemes d'educació, que són molts".

Vera ha respost així en ser preguntat pel plantejament de Vox que obre la porta, precisament, a separar els alumnes per raó de llengua. El partit d'extrema dreta planteja una possibilitat que va en contra del mantra del Govern que "no hi haurà segregació". Proposa que als centres que tinguin dues línies, una sigui en castellà i l'altra, en català en les matèries troncals. Amb l'objectiu de complir la ràtio màxima, que a Primària és de 25 alumnes, Vox planteja que si la quantitat d'alumnes que triïn una llengua fa necessari ocupar les dues línies, els alumnes que triïn l'idioma amb menys demanda siguin desplaçats al centre més proper on es faci servir l'idioma escollit. "Se'ls podria facilitar el transport escolar gratuït, per exemple", plantegen fonts del partit.

Els pressupostos, en risc

Vox també té clar que, en l'esmena pressupostària que farà, quantificarà els costos de la segregació lingüística. "Ara per ara feim feina per determinar els incentius necessaris perquè els centres s'adhereixin al pla pilot, fer atractiva la proposta i que tots els pares que vulguin puguin triar en llibertat", asseguren les mateixes fonts. Tal com va avançar l'ARA Balears, Vox tindrà en aquesta esmena una línia vermella. Si el Govern no l'accepta, tombarà els pressupostos.

stats