Societat 22/02/2024

Vera defensa el nou organigrama d'Educació per la "situació lamentable d'alguns centres"

L'oposició posa el focus en la creació d'una direcció general de centres concertats i en els canvis constants de serveis

3 min
El conseller d'Educació, Antoni Vera, compareix a la comissió d'Educació del Parlament.

PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha justificat la reestructuració del departament en constatar, en aquests mesos de legislatura, la "situació tan lamentable" d'alguns centres i "la pèssima herència que va deixar el govern d'Armengol", ha dit. Vera ha fet aquesta exposició durant la seva compareixença en la Comissió d'Educació del Parlament per explicar els canvis en l'estructura de la Conselleria que inclouen, entre altres, elevar a rang de direcció general la gestió dels centres concertats i la creació d'una Secretaria Autonòmica de Desenvolupament Educatiu. La diputada socialista, Amanda Fernández, però, ha opinat que la reestructuració es deu a la "improvisació constant i a la situació de crisi de la Conselleria, a causa de la inseguretat i falta de confiança que té vostè en el personal que hi treballa", li ha dit. En relació amb aquesta acusació, Vera ha assegurat que "confiï plenament" en els docents i el personal de la conselleria. "Jo som funcionari en excedència", ha recordat.

"En el camí s'aprèn caminant per la seva senda. La primera estructura tenia la intenció de començar a caminar per comprovar com anaven les coses, perquè no feim feina en la improvisació, analitzem i prenem les decisions", ha indicat el conseller. En aquests darrers mesos, ha assenyalat, ha comprovat que la disposició de la Conselleria com estava concebuda en l'anterior legislatura "no era l'adequada per als reptes enfrontar". "El canvi va venir motivat especialment quan vaig començar les visites als centres, trobant una situació lamentable; va ser llavors quan ens vam proposar fer canvis", ha afegit.

"Improvisació constant i desconeixement"

Vera també ha defensat la creació de la Secretaria Autonòmica de Desenvolupament Educatiu, que dirigeix Mateu Suñer. Aglutina les direccions generals de Planificació i Gestió Educatives, la de Formació Professional i Ordenació Educativa i la de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa. Suñer continua al capdavant de la gerència de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (Ibisec) i manté la coordinació de la millora de les infraestructures educatives, a més de l'ordenació i gestió del transport escolar, la digitalització, la gestió de beques i ajudes en l'àmbit educatiu no universitari, o la gestió, seguiment i justificació de les ajudes procedents de fons europeus, ha dit Vera. "Crear un departament d'aquestes característiques no és ni una despesa més ni res que l'oposició em pugui retreure", ha insistit Vera, qui també ha posat en valor el paper de l'educació concertada.

Fernández també ha acusat Vera d'improvisar, i ha posat l'exemple dels canvis del servei de transport escolar o serveis complementaris, que han canviat diverses vegades de direcció general o de secretaries, a més de la destitució de tres directors generals en sis mesos. "Aquest constant canvi denota una improvisació constant i un desconeixement de la gestió educativa. Criden l'atenció errors greus que se succeeixen dia rere dia en les publicacions del BOIB, tant que ni va publicar bé els noms de les direccions noves", ha retret la socialista al conseller. En relació amb aquestes crítiques, Vera ha criticat a Fernández l'herència que va deixar la seva direcció general, que ha titllat de "macrodirecció general" o "conselleria paral·lela", per la quantitat de serveis que aglutinava. Així mateix, s'ha defensat de les crítiques de la socialista advertint que el pot acusar "de moltes coses", però no de "desconeixement de la Conselleria".

Escola concertada, en igualtat amb la pública

Per part seva, la diputada de MÉS per Mallorca Maria ha fet referència a l'escola concertada i a la creació d'una direcció general amb aquest nom. Ha reconegut ser conscient del servei que ofereix, però advertint que si s'equipara amb la pública, "han de tenir les mateixes garanties". "Tenim escoles concertades que fan pagar quotes i la selecció de personal no es fa amb un procés obert", ha dit. Joana Gomila també ha posat el focus en l'escola concertada. "No pos en dubte que mereix el nostre reconeixement, perquè fan una funció pública, però no acab d'entendre que la pública no tingui cap reconeixement en cap direcció", ha recriminat. Vera li ha respost que va veure convenient que la concertada tingués el seu nom en la Direcció General, "perquè representa el 40% de l'ensenyament i es gestiona de diferent manera".

Ramon també ha remarcat la "importància de tenir una educació pública de qualitat invertint en recursos" i ha apuntat als problemes de l'educació 0-3. En resposta, el conseller ha admès que s'han de posar més places en el mapa escolar d'aquesta etapa educativa, i ha considerat que "el problema és que a alguns ajuntaments els costa i no poden arribar amb rapidesa a fer les infraestructures", per la qual cosa s'ha compromès a ajudar.

stats