Religió

El Vaticà accepta beneir les parelles homosexuals però sense considerar-les matrimoni

L'Església seguirà sense celebrar bodes per a gais i tampoc equipararà el seu estatus al de marit i muller

ARA
3 min
El Papa Francesc en una imatge recent.

BarcelonaCanvi en la doctrina del Vaticà sobre les parelles homosexuals. La institució accepta ara la "possibilitat de beneir" les parelles "en situació irregular" o del mateix sexe, sempre que no sigui en el transcurs d'una boda, perquè quedi clar que, a ulls de l'Església, no s'equiparen a un matrimoni. La Congregació de la Doctrina de la Fe ha publicat una declaració sobre la matèria aquest dilluns, un format de document reservat a assumptes de gran importància i que no es publicava des de feia 23 anys. De fet, fa dos anys i mig aquest mateix organisme de la Santa Seu va descartar aquest plantejament. Però aquest octubre, després del Sínode de Bisbes, el papa Francesc ja va donar a entendre que s'estava treballant en un canvi de mirada respecte d'aquesta qüestió, que ara s'ha materialitzat.

La clau del canvi que fa el Vaticà és que el que es modifica no és la doctrina sobre la institució del matrimoni, sinó el sentit pastoral de les benediccions, que s'amplia respecte de la visió "més clàssica" –diu el mateix document–, que era la imperant fins ara. La nova declaració, elaborada pel cardenal argentí Víctor Manuel Fernández (i que té l'aprovació del Papa) argumenta que "es pot entendre la possibilitat de beneir les parelles en situacions irregulars i les parelles del mateix sexe", perquè la benedicció equival a un acte "en positiu" d'"inclusió" o de "consol".

Ara bé, el prefecte de la Congregació també deixa clar que en cap cas es convalidarà "l'estatus" d'aquestes parelles, ni la seva consideració a ulls de l'Església, amb el d'un matrimoni entre una dona i un home, que és l'únic que preveu "l'ensenyament perenne de l'Església".

Com es farà a la pràctica?

Segons la declaració, quan una parella del mateix sexe sol·liciti la benedicció, l'última paraula la tindrà el religiós a qui ho demani, que haurà de comprovar que la petició dels demandants compleix una sèrie de requisits: la benedicció no es podrà fer durant la celebració de cap ritual, per exemple en una boda als jutjats. En el moment de rebre-la, la parella no podrà anar vestida de nuvis, ni fent cap gest que s'assembli al d'un casament, com ara l'intercanvi d'anells. Haurà de consistir en una "oració breu" i "espontània" en la qual el religiós demanarà "pau, salut, esperit de paciència, diàleg i ajuda mútua" als dos membres de la parella.

Per tant, la benedicció queda reservada a altres contextos, com per exemple durant la visita a un santuari, una peregrinació, en una trobada amb un sacerdot o durant una oració recitada en grup. "No es pretén legitimar res, sinó obrir la pròpia vida a Déu, demanar la seva ajuda per viure millor i invocar també l'Esperit Sant per tal que es visquin amb més fidelitat els valors de l'Evangeli", diu el prefecte en la declaració.

La institució del matrimoni, immutable

Malgrat el canvi que implica la nova declaració, el document intenta deixar clar que les noves benediccions no poden confondre's amb la institució del matrimoni, que es torna a definir com "la unió exclusiva, estable i indissoluble entre un home i una dona, naturalment oberta a engendrar fills". "Només en aquest context, les relacions sexuals troben el seu sentit natural, adequat i plenament humà" subratlla el prefecte, abans de reblar: "La doctrina de l'Església sobre aquest punt es manté ferma".

Amb aquest mateix objectiu, la declaració defineix com a "inadmissible" qualsevol "ritual o oració" relacionat amb una parella del mateix sexe "que pugui generar confusió" amb una boda canònica. En aquest sentit, també qualifica d'"escàndol" les benediccions ofertes pel clero alemany, tot i l'oposició de la Santa Seu. "No s'ha de promoure ni preveure un ritual per a les benediccions de parelles en situació irregular, però tampoc es pot impedir o prohibir la proximitat de l'Església en situacions en què es demani ajuda a Déu a través d'una simple benedicció", conclou el document.

stats