Vargas Llosa revela que un abús quan era petit el va apartar de la religió

El Nobel de literatura afirma que un capellà va intentar abusar d'ell al col·legi però que va poder-ne escapar

2 min
Vargas Llosa, ingressat després d’una caiguda nocturna

BarcelonaEls tocaments que va patir de nen per part d'un religiós van portar l'escriptor Mario Vargas Llosa a apartar-se de la religió, segons ha revelat en una entrevista a El País. L'escriptor peruà, que també té nacionalitat espanyola, va recollir en el seu llibre de memòries El pez en el agua, la primera edició del qual es va publicar a l'editorial Planeta el 1993, que de nen un religiós, el germà Leoncio, el va portar a la seva cambra en un col·legi en què estudiava a Lima i va notar que li tocava la cremallera, fet que va provocar que sortís corrent.

"Vaig quedar molt fastiguejat amb aquest intent de masturbar-me del capellanet", assegura al diari en l'entrevista recollida per Efe amb el periodista Juan Cruz, on afegeix que "l'única conseqüència que va tenir" va ser que ell, "que havia estat molt catòlic", va començar a adonar-se que "ja no creia". El Nobel de Literatura del 2010, que té 85 anys, recorda allò com "un petit incident", i precisa que aquest tipus d'abusos "en algunes persones van tenir unes conseqüències traumàtiques", però que no va ser el seu cas, ja que "aquest capellanet no va arribar a coses grans".

"Molts d'aquests nens pateixen generalment un trauma que els dura tota la vida", però no és el cas "perquè allò va ser tot just un moment", encara que sí que va tenir l'efecte d'apartar-lo de la religió, subratlla al diari. Llavors no ho va explicar "per la vergonya que tenia", ni a família ni amics, fins que es va decidir en les seves memòries, quan "ja havia pres una distància".

Vargas Llosa recalca que els abusos a menors són una cosa "terrible" que cal castigar "de manera molt enèrgica", perquè "abusar dels nens és una cosa absolutament inacceptable". "L'Església hauria de tenir una actitud més enèrgica", ara que "té consciència; abans intentava més aviat ocultar aquestes coses", continua. "És difícil per als nois, ho era en la meva època, tocar aquests temes, els silenciaven sense saber que això provocaria conseqüències tràgiques en les seves vides", conclou.

stats