Societat 15/05/2018

Valtònyc demanarà al Tribunal d'Estrasburg que suspengui el seu ingrés a la presó

Juan Manuel Olarieta, l'advocat del raper, ha assenyalat que la petició al tribunal europeu podria presentar-se avui mateix

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears

PalmaEl raper mallorquí Valtònyc, que té fins al 24 de maig per entrar a la presó condemnat a 3,5 anys de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces, sol·licitarà immediatament al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg que suspengui l'execució de la pena.

Juan Manuel Olarieta, l'advocat que defensa Josep Miquel Arenas Beltran, Valtònyc, ha assenyalat que la petició al tribunal europeu podria presentar-se avui mateix. Només està pendent de rebre el justificant de recepció de l'avís que ha remès a l'Audiència Nacional.

El lletrat ha indicat que és preceptiu comunicar a l'òrgan judicial que ha dictat l'ordre de presó que en demanarà la suspensió davant el Tribunal de Drets Humans.

Aquesta sol·licitud, prèvia a la presentació del recurs que prepara davant l'òrgan judicial europeu, es basa en el fet que l'execució de la pena causaria un dany irreparable i deixaria sense efecte la possible invalidació de la sentència de l'Audiència Nacional, que va confirmar, a més, el Tribunal Suprem.

A més, ha recordat que l'òrgan europeu "es pot demorar anys" a resoldre el recurs.

Olarieta ha detallat que disposa d'un termini de sis mesos per presentar a Estrasburg el recurs que prepara, que es basa, en essència, en el fet que el pronunciament dels tribunals espanyols "infringeix tots els tractats internacionals sobre llibertat d'expressió i de creació artística".

L'advocat confia que el Tribunal Europeu de Drets Humans atengui immediatament la seva petició de suspensió de l'execució de la condemna i que, així, s'eviti l'entrada a la presó del raper, que ahir mateix ironitzava a Twitter sobre l'ordre d'ingrés a la presó de l'Audiència "Nazional".

Valtònyc va ser condemnat per l'Audiència Nacional el febrer de 2017 a 3 anys i mig de presó per tres delictes (enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces no condicionals a les seves cançons), si bé la pena a la qual fou sentenciat per cadascun dels delictes no sobrepassava els 2 anys de presó.

Un any després, el Suprem va ratificar la condemna, en rebutjar que l'actuació de Valtònyc estigués emparada per la llibertat d'expressió i la creació artística, i va considerar que les cançons del raper incloïen expressions de suport i lloança a les organitzacions terroristes GRAPO, ETA, i a alguns dels seus membres, frases contra la Corona i contra el president del Cercle Balear, Jorge Campos, a qui es dirigien les amenaces.

Precisament, ara l'Audiència Nacional requereix al raper mallorquí el pagament, imposat per la sentència, de la indemnització de 3.000 euros per a Jorge Campos, que el va denunciar l'agost de 2012 per la cançó "Circ Balear" que, a parer de Campos, contenia amenaces contra ell i altres integrants de l'entitat Cercle Balear.

En la sentència, els magistrats de l'Audiència Nacional van tenir en compte que les cançons de Valtònyc "tenen un indubtable caràcter laudatori" d'ETA i els GRAPO i que comportaven "una lloança, no ja dels objectius polítics, sinó dels mitjans violents emprats per la citades organitzacions terroristes i pels seus membres, i que contenen una incitació a la seva reiteració".

stats