Societat 30/10/2023

Valorar l'èxit turístic a partir de l'increment de visitants ja no serveix

Europa disposarà d'un marc estadístic per mesurar si el turisme és sostenible

3 min
Un moment de la reunió d'experts turístics a Palma

PalmaL'increment de visitants ja no és suficient per valorar l'èxit turístic. Després del juliol més calorós de la història, incendis arreu i destinacions estibades amb queixes de residents, la percepció general a tot Europa és que és necessari tenir destinacions ben gestionades, conservar la cultura i les tradicions de cada zona i mantenir una vida digna per als residents. En definitiva, ja no es pot deslligar la sostenibilitat de l'activitat turística. Per això, la primera taula d'experts d'aquest matí al Fòrum, que s'ha fet com a avantsala de la reunió de ministres europeus de Turisme, s'ha centrat en aquesta qüestió.

L'objectiu en el qual treballa, des de fa anys, l'Organització Mundial de Turisme (OMT) és establir un marc estadístic que permeti avaluar el paper d'aquesta activitat en el desenvolupament sostenible, de manera que es puguin mesurar els impactes i les dependències del turisme en l'economia, la societat i el medi ambient. "És necessari millorar i estandarditzar les xifres perquè hi hagi un consens per poder fer comparacions sobre qüestions turístiques i amb altres sectors econòmics", ha explicat Leandry Moreno, membre de l'equip del programa d'estadístiques de l'OMT. "Necessitam dades sòlides per valorar la sostenibilitat mediambiental, però també social i econòmica", ha afegit Moreno. L'objectiu de l'organització és que el mes de març de 2024 aquest marc ja es pugui presentar a tots els estats membres.

Alta dependència del turisme

Al llarg de la mesa, en la qual hi havia representants de diferents organitzacions europees, s'ha explicat que Espanya és el setè país en l'índex de dependència econòmica del turisme, la qual cosa suposa un indicador extremadament alt d'amuntegament, vulnerabilitat a xocs de demanda i tensió sobre els recursos. Dades com aquesta mostren la importància de mesurar el màxim d'aspectes possibles per poder estar preparats amb vista a un futur cada vegada més pròxim marcat per l'impacte del canvi climàtic en els fluxos turístics, entre d'altres. Filipe Batista, des de la Comissió Europea, ha destacat que sovint la sostenibilitat s'associa només a temes mediambientals, encara que actualment s'ha de tenir en compte la dimensió social de la sostenibilitat, "si bé és cert que s'ha de reconèixer la dificultat de mesurar aspectes com la contribució del turisme a l'educació o als serveis socials o l'impacte sobre el mercat d'habitatges de cada indret".

Per la seva banda, la responsable de Turisme de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OECD), Jane Stacey, ha destacat el repte que suposa fer arribar aquestes dades als polítics i gestors de les destinacions turístiques i a tots els implicats.

Més control de l'oferta il·legal

La necessitat de regular millor l'allotjament turístic ha centrat part del debat d'aquest matí entre representants de diferents col·lectius, empresaris i institucions presents al Fòrum Europeu del Turisme. En general, totes les posicions han coincidit en valorar positivament la nova regulació que està elaborant la Unió Europea, encara que alguns han mostrat un clar escepticisme per l'augment imparable de l'oferta il·legal del lloguer vacacional. Entre les postures més crítiques ha destacat la del representant de la patronal Exceltur, Oscar Perelli, que ha destacat que el debat no ha d'estar en aquesta regulació sinó en les dificultats per aplicar les normes ja existents. "Actualment, no es garanteixen ni la inspecció ni el compliment", ha dit. Per al representant de la patronal la transparència és fonamental, la difusió de dades actuals és insuficient i les eines tradicionals no funcionen. Ha reclamat algoritmes que permetin comprovar qui està oferint l'allotjament en línia i millorar les eines per garantir que es compleix amb la legalitat.

A l'altra banda, Eduardo Miranda, de l'European Holiday Home Association, l'organització europea que representa el lloguer vacacional a l'àmbit europeu, ha destacat la dificultat de trobar l'equilibri entre dues maneres que hi ha a hores d'ara d'afrontar l'allotjament: "el turisme ha canviat i la nova normativa europea és una passa endavant", ha dit tot i reconèixer "que té una aplicació tècnica complicada".

Finalment, Mark Boekwijt, representant d'Amsterdam davant la UE ha expressat la seva preocupació entorn del lloguer vacacional: "ens deixa molt poc marge per oferir atenció als habitants de les nostres ciutats, necessitem regular millor aquesta activitat".

stats