Vaga dels mestres francesos contra el protocol covid a les escoles

L'aturada ha tingut un seguiment del 75% dels professionals segons els sindicats i del 38% segons el govern

2 min
Protesta del sistema educatiu francès pels protocols que han de seguir per la pandèmia

ParísEn plena cinquena onada de coronavirus a França, amb rècords diaris de contagis, els mestres francesos han celebrat una jornada de vaga aquest dijous per protestar contra el nou protocol anticovid a les escoles, similar al que s’ha implantat a Catalunya. La supressió de les quarantenes pels casos contacte a les aules –a França, però, els alumnes s’han de sotmetre a tres tests durant cinc dies– ha aixecat la ira del col·lectiu de mestres i professors. Asseguren que el govern francès posa en risc la salut dels ensenyants per mantenir, costi el que costi, les escoles obertes. 

Mantenir els centres educatius oberts ha sigut una de les prioritats de l’executiu francès i les noves mesures responen a la voluntat de reduir les absències dels alumnes pel covid. Amb el nou protocol, les classes ja no s'aïllen. Només han de fer quarantena els alumnes que es contagiïn de covid i, en el cas dels majors de 12 anys, també els casos de contacte que no estiguin vacunats, és a dir, una situació pràcticament igual que a Catalunya. Davant l’arribada de la variant òmicron, que ha multiplicat els contagis a les escoles i els instituts, els mestres també demanen més mitjans, com ara filtradors d’aire. A París, la taxa d’incidència acumulada a set dies ja supera els 4.000 casos per 100.000 habitants.

“Estem d’acord amb mantenir les escoles obertes; aquest no és el problema. La qüestió és fer-ho amb mesures de seguretat per evitar que els nens i el personal es posin malalts”, ha reclamat la portaveu del sindicat NUipp-FSU, Guislaine David, abans de l’inici de la manifestació al centre de París. La vaga ha tingut un seguiment majoritari segons els sindicats (75%) i minoritari segons el govern francès (38,5%). 

Els mestres acusen el govern d'improvisar

Des de la tornada a l’escola després de les vacances de Nadal, el 3 de gener, el govern francès ha canviat el protocol en tres ocasions. Dilluns el primer ministre, Jean Castex, va anunciar l’última modificació en un intent de frenar la vaga, però no ha tingut èxit. Ara els mestres acusen el ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, d’estar “improvisant” i de carregar excessivament de burocràcia els centres educatius, que han de supervisar que els alumnes presentin el certificat assegurant que s’han fet els autotests –que són gratuïts– i han donat negatiu. 

Blanquer ha sigut el focus de totes les crítiques i els sindicats han demanat la seva dimissió. Des de dilluns és el primer ministre qui gestiona la crisi, mentre que Blanquer s’ha situat en un segon pla. La jornada de vaga s'ha produït a només tres mesos de les eleccions presidencials i pot suposar un revés per al president del país, Emmanuel Macron, que fins ara liderava les enquestes. 

stats