Societat 21/09/2022

La vacunació de la quarta dosi contra el covid-19 començarà el 26 de setembre a les Balears

Els usuaris de les residències i les persones majors de 80 anys seran els primers a rebre-la

2 min
Un sanitari prepara una dosi de la vacuna contra el coronavirus

La campanya de vacunació de la quarta dosi contra el coronavirus ja té data d'inici: el 26 de setembre. Així n'ha informat la consellera de Salut, Patricia Gómez, aquest dimecres en roda de premsa. Com s'ha fet en els anteriors processos, els primers a rebre el vaccí seran els usuaris de les residències —que es vacunaran als mateixos centres— i els majors de 80 anys, que ho faran majoritàriament als seus centres de salut.

La vacuna que s'emprarà serà la de Pfizer, que immunitza contra la primera variant que va aparèixer, i contra les mutacions de l'òmicron B.A.5 (responsable del 90% dels casos a les Illes) i B.A.4 (10%). Gómez ha recordat que és "gràcies a la vacuna que podem fer una vida normalitzada" i ha insistit de la necessitat de vacunar-se "amb l'arribada del fred, quan augmenten les malalties respiratòries i també el covid".

La coordinadora de la campanya de vacunació, Eugènia Carandell, ha detallat que després d'aquesta primera fase amb residents i majors de 80 anys, continuaran els professionals sanitaris i sociosanitaris, les persones immunodeprimides i majors de 65 anys. Així i tot, la Comissió de Salut Pública, que es reuneix aquest dijous, acabarà de definir l'estratègia.

Doble vacunació covid i grip

A partir del 13 de setembre, Salut preveu començar amb la vacunació conjunta de grip i covid-19, que primerament rebran les persones d'entre 60 i 80 anys. L'objectiu d'aquesta doble immunització "és incrementar la cobertura de vacunació", ha assegurat Carandell. En aquest sentit, ha alertat que als països del sud l'epidèmia enguany ha estat forta, amb la qual cosa es preveu que també impacti més que altres anys als països del nord.

Pel que fa als majors de 80 anys, rebran només la de la grip perquè ja hauran estat immunitzats davant el covid-19. En aquest cas no s'ha combinat perquè, com que la grip arriba més tard a les Illes, és més efectiu rebre'n la dosi també més endavant.

La coordinadora de la campanya ha assegurat que "hi ha vacunes a a bastament" per a tothom. Per ara, disposen de 20.000 dosis, però està previst arribar a les 115.000 els propers dies. En aquesta campanya restaran oberts els punts de vacunació que hi ha actius actualment a tot l'Arxipèlag durant els caps de setmana i els ciutadans podran triar si anar allà o als centres de salut.

La retirada definitiva de la mascareta

Tot apunta que els pròxims dies la mascareta deixarà de ser obligatòria al transport públic. El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes es reuneixen aquest dimecres a la Comissió de Salut Pública i estudiaran posar data a la fi d'aquesta mesura, de la qual molts països ja han prescindit. En principi, el decret que fixa l'ús obligatori de la mascareta en aquests espais podria modificar-se i reduir-se a una recomanació. "La nostra posició serà de prudència", ha avançat Patricia Gómez. "Sobretot ara que ve un moment d'augment de patologies respiratòries i sabem que la mascareta ens protegeix", ha avançat.

stats