Societat 14/09/2022

USO denuncia que el període de prova dels contractes indefinits ha substituït els temporals

Segons les xifres de la Seguretat Social, han augmentat els acomiadaments per motius de baixa voluntària, involuntària, causes objectives o disciplinàries

3 min
Roda de premsa a la seu USO-Illes Balears

PalmaEl sindicat USO ha denunciat que el període de prova dels contractes indefinits ha passat a ser el nou tipus de contracte temporal a causa de la poca efectivitat de la reforma laboral. El secretari general d'USO, Joanquín Pérez, ha recriminat que "els efectes de la no-reforma laboral són els esperats d'una reforma que queda en els noms dels contractes i no en el fons del mercat laboral, que continua sent igual de precari", en una roda de premsa feta juntament amb el secretari general de la delegació a les Illes Balears, Juan Antonio Salamanca.

Les darreres xifres de la Seguretat Social es caracteritzen per l'augment general dels acomiadaments, per una banda, i la quantitat de baixes per no superar el període de prova, per l'altra. "Aquests casos s'han multiplicat per nou respecte de l'any passat", ha denunciat Pérez; "el període de prova, en funció dels llocs, és d'entre dos i sis mesos. Per tant, és l'artifici perfecte per fer contractes brossa amb cara d'indefinits", ha afegit.

Pel que fa als acomiadaments en general, els principals motius són baixes involuntàries (320,9%), baixes voluntàries (258,7%), per causes objectives (234,7%) i per motius disciplinaris (170%). En aquest sentit, USO critica que "no pot anomenar-se reforma si no recupera els drets perduts pel que fa als acomiadaments. No serveix de res un contracte indefinit si surt tan barat acomiadar", ha dit Pérez.

USO ha anunciat que per denunciar aquesta situació prepararan un calendari de mobilitzacions. Primer de tot, es reuniran amb els altres sindicats majoritaris per poder donar-hi una resposta conjunta.

Jornades parcials i desigualtat

Pérez ha explicat que "les jornades parcials i la pobresa salarial continuen lligades a les dones". Resulta que "des de l'entrada en vigor de la reforma laboral, també ha augmentat exponencialment els contractes a temps parcial i els fixos discontinus", i la majoria dels contractes parcials els han fet a dones. En concret, "la contractació a temps parcial ha augmentat un 31,2%. Més de 300.000 contractes d'aquest tipus han estat fets a dones i menys de 200.000, a homes", ha criticat el secretari general.

D'altra banda, la figura dels contractes discontinus és la que més s'ha desvirtuat després de la reforma, segons indica el sindicat. "No només han crescut aquest tipus de contractes, sinó també el seu volum d'activitat", que s'ha multiplicat per sis. Aquest darrer mes s'han fet més de 500.000 contractes indefinits.

Poca diversitat en la participació institucional

USO Illes Balears també ha anunciat que han sol·licitat, "mitjançant un escrit dirigit al conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, la inclusió del sindicat a tots els òrgans de participació institucional del diàleg social de les Balears", ha dit Salamanca.

Al·leguen que són el tercer sindicat amb més representativitat a les Illes, amb un 11%, per darrere de CCOO i UGT. Així com són "majoritaris en l'ensenyança concertada i segons en el sector de la seguretat privada, per davant d'UGT", ha afegit.

Aquesta petició la fan després d'haver interposat una demanda contenciosa administrativa contra una resolució de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, per la qual es donaven ajudes en matèria d'igualtat als sindicats i a la patronal que formen part de les taules de diàleg. Aquesta mesura "s'ha traduït a donar ajudes directes per contractar agents d'igualtat per negociar els plans a les empreses amb recursos públics. Mentrestant, la resta de sindicats hi anam amb els nostres propis mitjans i els nostres sindicalistes", ha denunciat el secretari general USO-Illes Balears.

stats