Societat 30/12/2020

Urdangarin obté la semillibertat, però es manté en segon grau

El reu haurà d'anar a dormir cada dia a un centre d'inserció social

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu ARA Balears.

PalmaLa Secretaria General d'Institucions Penitenciàries ha acordat mantenir Iñaki Urdangarin en el segon grau, però amb aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que li atorga una situació de semillibertat. Així, el reclús podrà anar a casa seva un cap de setmana al mes i treballarà de dilluns a divendres com a voluntari. A més, es traslladarà de la presó de Brieva (Àvila), on es troba actualment, al Centre d'Inserció Social (CIS) d'Alcalà d'Henares (Madrid), on haurà de pernoctar cada dia, segons ha informat Efe.

D'aquesta manera, la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries rebutja la proposta de la Junta de Tractament de la presó de Brieva perquè Urdangarin accedeixi al tercer grau penitenciari. El cunyat del rei Felip VI va ser empresonat el juny del 2018 per complir la condemna de cinc anys i deu mesos pel cas Nóos.

Ara, per tal de poder gaudir d'aquestes noves condicions, haurà de sotmetre's a un programa d'inserció que Presons ha posat en marxa per a condemnats per delictes econòmics. De fet, el projecte es va posar en marxa a final de novembre, el primer a escala mundial. Se'n podran beneficiar més de 2.000 interns que compleixen condemnes a Espanya per aquest tipus de delictes, que representen el 5% del total de la població reclosa.

Programa pioner

L'objectiu d'aquest programa, anomenat Pideco, és reeducar l'individu en els factors personals i situacions que afavoreixen la comissió del delicte. Juntament amb això, ofereix als condemnats les eines per poder enfocar la seva vida en llibertat amb una actitud i conducta en benefici de la societat.

En canvi, si la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries hagués atorgat el tercer grau al marit de la infanta Cristina, el reclús hauria pogut gaudir de 48 dies de permís per any i sortir de la presó o del CIS cada cap de setmana. Cal recordar que Urdaganrin va triar la presó de Brieva per passar la seva condemna després que el Tribunal Suprem li imposàs la pena en revisar la sentència de l'Audiència de Palma.

stats