Societat 11/04/2022

La UIB simula la digestió humana de microplàstics per avaluar-ne la perillositat

Segons els investigadors, com més bioaccessible sigui l'additiu del plàstic, més probabilitat hi ha que pugui entrar en el torrent sanguini

ARA Balears
1 min
Investigadors de la UIB.

Investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han simulat el procés de digestió gastrointestinal humà de microplàstic per avaluar-ne la possible toxicitat. Els resultats de la recerca, que es recullen en dos articles publicats a Science of the Total Environment i Analyst, conclouen que, com més bioaccessible sigui l'additiu del plàstic, més probabilitat hi ha que pugui entrar en el torrent sanguini i provocar una resposta tòxica.

La recerca ha simulat la digestió gastrointestinal humana de microplàstic mitjançant mètodes in vitro. Per al procés s'han utilitzat enzims, pH, composts típics de la saliva, suc gàstric, suc intestinal de l'intestí prim i bilis humana per avaluar la solubilitat i, en conseqüència, la bioaccessibilitat oral de ftalats i bisfenol, utilitzats com additius en plàstics.

En col·laboració amb altres universitats

En el primer article, que ha estat elaborat en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Santiago de Compostel·la, els científics han avaluat el risc que suposa per a la salut la ingesta accidental de microplàstic de polietilè i clorur de polivinil.

En un segon article, elaborat en col·laboració amb les universitats de La Laguna (Tenerife), València i de la República (Montevideo, Uruguai), s'ha miniaturitzat i automatitzat el procés per identificar el temps que es necessita perquè els contaminants siguin dissolts en els sucs gastrointestinals humans.

stats