Societat 05/02/2024

La UIB inaugura la nova facultat de Psicologia, Infermeria i Fisioteràpia

La construcció de l'edifici, concebut amb criteris d'eficiència energètica, ha costat 6,9 milions d'euros

ARA Balears
4 min
L'edifici Margalida Comas i Camps, a la UIB.

PalmaLa UIB ha inaugurat aquest dilluns l'edifici Margalida Comas i Camps, el més eficient del campus, que a partir d'aquest curs acollirà els estudis de Psicologia, Infermeria i Fisioteràpia. L'acte d'inauguració, presidit pel rector de la UIB, Jaume Carot, ha comptat amb l'assistència de la presidenta del Govern, Marga Prohens, i del conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, entre altres autoritats. Durant la seva intervenció, la líder de l'Executiu ha ressaltat que representa "obrir un espai per donar resposta necessitats a estudiants i investigadors, i el creixement continu i imparable de la UIB". "És un reflex imprescindible de col·laboració que ha d'existir entre el Govern i la UIB, una col·laboració que aquest Executiu vol mantenir i potenciar", ha continuat la presidenta.

Prohens també ha remarcat que el que s'inaugura aquest dilluns és "un edifici modern, adaptat als reptes de sostenibilitat ambiental, i és també un edifici intel·ligent i eficient energèticament". "Suposa també un magnífic homenatge a la científica menorquina Margalida Comas i Camps, una dona pionera al país en l'obtenció de títols de llicenciada i doctora amb els quals va trencar el sostre de vidre en una etapa en què encara era més difícil; avui és un referent", ha finalitzat la líder de l'Executiu balear, insistint que aquest dilluns és "un dia important per a la història de Balears, per a la ciència i per a les dones científiques".

Edifici multidisciplinari

L'edifici consta de tres plantes d'aspecte lleuger, compacte, flexible, eficient i econòmic projectades pels arquitectes Antoni Barceló i Bàrbara Balanzó. Està situat a la zona central del campus i la seva construcció respon a la necessitat d'espai per a aules, laboratoris i despatxos dels estudis als quals dona servei. Al seu torn, l'edifici ha permès reubicar en un espai central del campus serveis d'atenció a la comunitat universitària com el d'Alumnes i Títols, el Servei de Relacions Internacionals, l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament i la Solidaritat i l'Oficina per a la Igualtat entre Dones i Homes.

La planta baixa permet un accés adaptat a l'edifici. S'hi situen bàsicament aules, l'aula de graus, els serveis administratius i de gestió i els serveis per a la comunitat universitària. Cal destacar que l'accés a l'edifici és obert i té una gran porxada que permet l'accés lliure entre el camí de Mallorca i els que transiten pel jardí que comunica amb la zona de vianants del nucli d'edificis de les facultats de Ciències i de Filosofia i Lletres.

La primera planta es destina a aules de dimensions mitjanes i petites i a laboratoris. També s'hi situen les sales de simulació dels estudis d'Infermeria, equipades amb equips avançats que permeten que els alumnes practiquin una àmplia gamma de procediments i desenvolupin habilitats pràctiques essencials per a la formació clínica. Són espais que simulen situacions reals de la pràctica professional com una consulta d'Atenció Primària, una visita domiciliària i una sala hospitalària.

Finalment, la segona planta es destina als despatxos dels professors dels departaments de Psicologia i d'Infermeria i Fisioteràpia. Malgrat ser un edifici compacte, la disposició de patis a diferents nivells permet gaudir d'espais amb una correcta il·luminació i ventilació natural. D'altra banda, el projecte dota de valor l'espai exterior, amb diferents espais qualificats per a activitats diverses, i amb una riquesa de relacions en espais fluids per afavorir la mobilitat i la mentalitat oberta de l'educació que s'imparteix en un edifici per a estudiants universitaris.

Eficiència energètica

L'edifici s'ha concebut per maximitzar l'estalvi energètic i es potencien els sistemes constructius passius. Es tracta d'una edificació que, en lloc d'una elevada tecnificació, proposa arribar a l'eficiència a partir d'estratègies de disminució de la demanda energètica i d'utilització de sistemes estructurals i constructius eficients. Pel que fa a la climatització, l'edifici s'ha integrat en la xarxa urbana de refrigeració i calefacció de la UIB, que aprofita la calor residual de la central de cogeneració d'alta eficiència del ParcBit. "L'edifici s'ha abordat des d'una preocupació mediambiental, una actitud de respecte cap al lloc, un lloc amb identitat pròpia, amb llum i vegetació mediterrànies", han destacat des del centre universitari. Així, des dels camins existents es crea un accés natural en el centre que forma part del recorregut habitual del campus.

La senyalística de l'edifici incorpora elements dirigits a donar compliment als requisits d'accessibilitat universal, de manera que els cartells i indicadors inclouen missatges en sistema Braille i un codi QR que permet accedir a missatges d'àudio en tres idiomes (català, castellà i anglès). A més, els colors, la tipografia i les textures dels cartells també estan dissenyats per afavorir la lectura als usuaris amb visibilitat reduïda.

El Consell de Govern de la UIB va aprovar el 6 de novembre de 2023 que es posaria el nom de la biòloga i pedagoga menorquina Margalida Comas i Camps (Alaior, 1892 - Exmouth, el Regne Unit, 1972) en el nou edifici. La iniciativa es va presentar d'acord amb els objectius del Pla estratègic de la UIB 2023-2027 i l'III Pla d'Igualtat de la Universitat per avançar en la igualtat entre dones i homes i fer visibles les aportacions de les dones en la comunitat universitària.

La construcció de l'edifici, amb un pressupost de 6,9 milions d'euros, ha estat finançat en un 100% mitjançant la incorporació dels fons addicionals de l'Instrument d'Ajuda a la Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d'Europa (REACT-UE) en el Programa Operatiu del fons Feder 2014-2020 de les Balears.

stats