Societat 31/12/2021

La UIB impulsa el seu primer curs sobre desigualtats urbanes i dret a la ciutat

El postgrau pretén formar els alumnes perquè siguin capaços d'analitzar, dissenyar i desenvolupar polítiques urbanes inclusives

2 min
Palma és l'única ciutat de l'Estat on el preu ha augmentat un 60% els darrers cinc cinc anys.

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) oferirà el 2022 un curs d'expert universitari en desigualtats urbanes i dret a la ciutat. "A la Universitat no hi ha estudis socials, com ara Sociologia i Antropologia, per això volem oferir aquest postgrau", explica la directora del curs, la investigadora postdoctoral de la UIB en geografia crítica urbana, Sònia Vives Miró. "Ajuntam tots els coneixements que permetin explicar per què s'estan transformant les ciutats per aprendre a donar una resposta mitjançant polítiques urbanes inclusives", comenta l'experta, que ha centrat els seus estudis en les relacions socials del capitalisme financeritzat.

Vives Miró explica que actualment els coneixements sobre urbanismes estan segregats i no s'ofereixen conjuntament. "Falta una mirada de l'espai social, que implica entendre les relacions de poder i opressió", assenyala, i afegeix que, per exemple, el postgrau introdueix perspectives com la geografia feminista. El curs també el dirigirà el catedràtic en geografia de la mateixa universitat, especialitzat en urbanisme, ordenació del territori i processos geohistòrics, Onofre Rullan.

L'objectiu de la formació és proveir de coneixements teòrics i pràctics, interdisciplinaris i des d'una perspectiva interseccional, sobre els processos que transformen les ciutats i hi produeixen desigualtats, segons s'explica a la pàgina web de la Fundació Universitat Empresa de les Balears, on es pot accedir a tota la informació sobre el curs. D'aquesta manera, els alumnes disposaran de la capacitat suficient per analitzar, dissenyar i aplicar polítiques urbanes innovadores i inclusives que garanteixin el dret a la ciutat.

El postgrau està dirigit especialment a diplomats, llicenciats o graduats en titulacions relacionades amb la geografia, l'antropologia, la filosofia, la sociologia, les humanitats, les ciències polítiques, el treball social i altres disciplines de les ciències socials. També a persones titulades que vulguin ampliar els seus estudis, que, tot i no tenir titulació, mostrin interès per conèixer els continguts del curs. El període lectiu del curs començarà el 26 de gener i finalitzarà el 21 de juny. Les sessions es duran a terme dos dies setmanals, els dimarts i els dimecres. L'horari previst per a la realització de les classes és de 17.30 a 20.30 h a l'edifici de la Riera de Palma.

stats