Alimentació
Societat 15/09/2022

La UE vol garantir que els embolcalls de plàstic reciclat no contaminin el menjar

Brussel·les pretén potenciar l'economia circular donant seguretat alimentària i confiança als consumidors

2 min
Envasos

Brussel·lesLa Comissió Europea ha adoptat aquest dijous noves normes sobre els plàstics reciclats —principalment embolcalls— que estan en contacte amb menjar per garantir que no el contaminen. Així, Brussel·les assegura que establirà criteris clars per autoritzar i certificar processos de reciclat i que, sobretot, informarà la indústria sobre quins processos per al reciclatge de plàstics ja no poden utilitzar-se actualment si el material fabricat ha d’estar en contacte amb aliments. A més, la Unió Europea crearà un registre de les diferents companyies i instal·lacions de reciclatge que es podrà consultar.

Amb aquestes mesures, Brussel·les pretén augmentar la confiança en el consumidor respecte a tots els embolcalls de plàstic reciclat que estiguin al mercat i potenciar-ne així el consum i que les empreses optin per fer-lo servir. "Contribuirà a augmentar la sostenibilitat global del sistema alimentari i a aconseguir els propòsits del Pla d’Acció d’Economia Circular", diu el comunicat que ha emès l’executiu comunitari. 

En la mateixa línia, el comissari del Pacte Verd, Frans Timmermans, ha destacat que, malgrat "que els plàstics van bé per preservar el menjar", s’ha de mirar de fer-ne servir de reciclat perquè pugui ser una opció sostenible. Al seu torn, la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, ha destacat que aproximadament la meitat dels recipients de plàstic de la Unió Europea es fan servir per a productes alimentaris i que, per tant, és primordial que el sector vagi cap a una indústria més sostenible, però que també ho faci de manera "segura i eficient". 

La iniciativa inclou dotar d’una "base clara" l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) perquè, a part d’avaluar correctament la seguretat dels materials que entren amb contacte amb aliments, pugui també determinar el grau de sostenibilitat que tenen les tecnologies que es fan servir per al reciclatge de plàstics.

D’altra banda, la Unió Europea concedirà 200 autoritzacions individuals més per utilitzar el PET (politereftalat d'etilè), un material que es fa servir per fabricar envasos i teixits. D’aquesta manera, es vol ajudar el sector del plàstic a complir amb l’objectiu que el 2025 almenys el 25% d’ampolles de plàstic estiguin fabricades amb materials reciclats.

stats