Societat 17/03/2021

Endureixen les condicions per entrar a les Illes: PCR negativa per a tots els viatgers espanyols i doble control per als estrangers

El Govern balear i Sanitat Exterior han pres aquesta decisió abans del pont de Sant Josep i les vacances de Setmana Santa

ARA Balears
3 min
L'aeroport de Palma durant la pandèmia.

PalmaDurant els pròxims dies els controls i les condicions per entrar a les Balears s'enduriran per a tots els viatgers espanyols i els turistes estrangers que vinguin de països classificats com de risc. Per una banda, el Govern balear exigirà, a partir d'aquest dimecres, que tots els viatgers que arribin de qualsevol regió de l'Estat espanyol presentin proves negatives de coronavirus independentment de la incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants que tingui aquell territori.

Segons han informat en un comunicat, aquest enduriment de les limitacions es mantindrà fins l’11 d’abril i, per tant, s’estendrà durant el període que integra el pont de Sant Josep i les vacances de Setmana Santa. Fins ara, es demanava la prova als passatgers, tant per via aèria com marítima, de les regions amb una IA14 superior als 100 casos.

Segons el Govern, l’objectiu d’aquest enduriment és "preservar la situació actual de les Balears". Cal recordar que l'Executiu distingeix entre tres grups de passatgers: els que tenen un motiu no justificat, els que arriben a les Illes per un motiu justificat i els residents. Així, recorden que els passatgers que no tinguin un motiu justificat i que no presentin una prova diagnòstica negativa es podrien enfrontar a una multa de fins a 3.000 euros.

Per la seva part, davant l'augment de vols internacionals que s'espera per Setmana Santa, Sanitat Exterior també ha decidit reforçar els controls de covid-19 per als passatgers que vinguin de l'estranger. Segons ha informat la Delegació del govern a les Balears en un comunicat, això suposarà que tots els turistes que arribin a les Illes i que vinguin d'altres països classificats com de risc (que són gairebé tots els de la UE) hauran de passar per dos controls per verificar que el passatger viatja amb una prova negativa de coronavirus.

A banda de verificar-ho a través del codi QR, Sanitat obligarà a mostrar el document acreditatiu del resultat de la prova diagnòstica negativa. A més, tots els viatgers internacionals, amb independència de la seva nacionalitat, hauran de passar el control primari, en què se'ls pren la temperatura i són sotmesos a un examen visual. Així mateix, han d'emplenar el Formulari de Control Sanitari (PLC) i aportar la documentació que acredita que han donat negatiu en una PCR o TMA practicada com a màxim 72 hores abans d'haver arribat a Espanya.

El requisit de disposar d'una PCR/TMA negativa queda recollit en una de les preguntes del formulari que tots els passatgers han d'omplir abans d'entrar a l'Estat. Això es pot fer de manera telemàtica, amb d'un codi QR que s'obté al web www.spth.gob.es o mitjançant l'aplicació Spain Travel Health - SpTH.

Des de Sanitat recorden que aquest formulari és una declaració jurada, amb validesa jurídica i que, per tant, s'apel·la a la responsabilitat individual dels viatgers a l'hora de comunicar el seu estat de salut. Aquesta és la doble verificació que es realitza en l'anomenat control primari.

A més, aquells passatgers que mostrin símptomes compatibles amb el coronavirus o no duguin la documentació sanitària exigida seran derivats a un control secundari, en què personal mèdic els sotmetrà a un examen més exhaustiu i se'ls practicarà una prova diagnòstica. Si aquesta prova dona resultat negatiu, el viatger podrà continuar la seva ruta. Però si el resultat és positiu, s'activarà el protocol previst, coordinat per Sanitat Exterior i la Conselleria de Salut, i se l'aïllarà. Des de l'inici de la pandèmia, Sanitat Exterior ha controlat l'arribada de 36.522 passatgers als aeroports i 17.500 als ports de les Illes.

stats