Societat 12/07/2018

La regulació dels excessos no s'aplicarà a Palma fins al setembre

Cort convida els hotelers “a tornar a la taula de negociacions” i a prendre mesures amb els associats que no respectin la normativa

Blanca Garau
2 min
El consum d’alcohol es troba en el punt de mira de la modificació de la llei.

PalmaAmb una aprovació inicial han presentat aquest dijous a Cort les modificacions de l'ordenança reguladora de l'ús cívic dels espais públics, que es pretén que quedi instaurada definitivament el mes de setembre. Com han explicat la regidora de Seguretat de l'Ajuntament de Palma, Angélica Pastor, i el batle de la ciutat, Antoni Noguera, "aquesta normativa és un atac frontal al turisme d'excessos. Hem de preservar l'espai públic com a lloc de trobada, convivència i civisme".

El batle ha demanat a l'associació hotelera que torni a les reunions, "a veure si tenen la mateixa co-responsabilitat amb els seus associats que incompleixen i incompliran aquesta normativa. Què faran? Els trauran fora de l'Associació?", ha afegit.

Pel que fa a les patronals, ni Pimeco ni Afedeco hi estaven representats.

Per tant, sobretot al carrer 'del jamón' i la zona dels holandesos a Platja de Palma, malgrat que s'aplicaran a tot Ciutat, les multes per renous, alcohol i drogues i la venda ambulant tindran diversa consideració, però se sancionarà tant el venedor com el comprador, tant l'incitador com el consumidor. Així, s'haurà de respectar la convivència i la tranquil·litat dels ciutadans i l'entorn mediambiental, de manera que també serà prohibida la botellada quan la concentració sigui superior a deu persones, quan provoqui situacions d'insalubritat o molestes, quan hi hagi menors o quan deteriorin l'entorn.

Pel que fa a les sancions, les infraccions molt greus (com vendre alcohol al carrer entre les 0 h i les 8 h) tindran una multa d'entre 1.500,01 i 3.000 euros. Les greus (greu per a la infracció, lleu per a l'establiment), com botar d'un edifici a un altre (o entre dependències del mateix edifici, 'parkour') i la pràctica del 'balconing', tindran una multa d'entre 750,01 i 1.500 euros.

També són greus la venda ambulant no autoritzada, de qualsevol tipus, de begudes alcohòliques a la via pública; el fet de mostrar pits, natges o genitals fora de zones nudistes, i les relacions sexuals al carrer. Les lleus, com anar despullat en zones que no siguin de primera línia de platja, tindran una multa d'entre 100 i 750 euros. Les autoritats poden reclamar el pagament del 50% al moment de la sanció, com a dipòsit provisional.

Queden regulats els usos de bicicletes, patinets i altres artefactes (lleu, de 300 a 1.000 euros) i l'ús d'equips de so, amplificadors, altaveus, instruments de percussió o similars (a excepció de les activitats a l'aire lliure amb autorització municipal). La persona denunciada podrà recuperar l'aparell confiscat el dia hàbil següent del comís i haurà d'abonar el 50% de la quantitat mínima de la multa imposable.

Hi haurà delimitació física de les terrasses del Bier Garden. També neixen les ZEIT, les Zones d'Especial Interès Turístic. Aquesta delimitació, que pot estar dins les zones de situació d'intervenció especial, és objecte d'un nivell de protecció específic i especial, que serà compatible amb les zones ZIE i les zones de gran afluència turística.

stats