Societat 21/06/2023

El TSJIB reprèn aquest dijous el judici contra Penalva i Subirán pel cas Cursach

El Tribunal va anul·lar aquest dimarts part de les proves contra els investigadors del cas

ARA Balears
2 min
Manuel Penalva i Miguel Ángel Subirán durant una sessió del judici

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) reprèn aquest dijous el judici contra els investigadors del cas Cursach, entre ells el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miquel Àngel Subirán, que declararan en qualitat de processats i per a qui la Fiscalia sol·licita 118 i 121 anys de presó, respectivament. També s'asseuen al banc dels acusats membres del Grup de Blanqueig de Capital de la Policia Nacional, concretament l'inspector José Luis García Reguera, el subinspector Miguel Ángel Blanco, la subinspectora Blanca Ruiz i el policia Iván Bandera.

Cal recordar que el passat 5 de juny, dia en què va començar el judici contra els investigadors, les defenses varen presentar les respectives qüestions prèvies, resoltes aquest dimarts, demanant la nul·litat del procediment en entendre que s'havien utilitzat proves nul·les per al judici. En aquest sentit, el TSJIB va determinar que no es poden valorar com a proves les troballes obtingudes dels telèfons mòbils de dos dels policies acusats en el xat 'Sancus'`.

Concretament, segons ha recollit Europa Press, varen basar els seus arguments en la sentència que declara nuls els rastrejos de cridades i les confiscacions dels telèfons als periodistes del cas Mòbils, insistint que si es va decretar aquesta nul·litat, també s'han de considerar així els missatges del grup de WhatsApp, 'Sancus', en el qual els processats comentaven les investigacions i que és la principal prova que sosté l'acusació.

Així mateix, els advocats varen mencionar vulneracions d'alguns drets fonamentals dels acusats, com ara el dret a la presumpció d'innocència, a la tutela judicial efectiva, a la inviolabilitat de les comunicacions, a un procés amb totes les garanties, a l'assistència lletrada o a la llibertat d'informació. En la mateixa línia, varen apuntar a l'absència de la cadena de custòdia en l'entrega dels mòbils dels policies acusats, a la manca de competències de la Policia Nacional per obrir la investigació que ha desembocat en el judici, a la inhabilitat del fiscal Tomás Herranz o a la il·legitimitat de les acusacions particulars per formular acusació.

Després del torn de les defenses per presentar les seves qüestions prèvies, el 7 de juny les acusacions varen respondre a les mateixes, defensant la validesa de l'acusació. Així, Herranz va assegurar que les filtracions que menciona en el seu escrit "en absolut venen dels llistats de cridades nuls" i, per tant, no es poden entendre com a nul·les les proves que presenta contra els sis acusats. De la mateixa manera, el fiscal va negar que l'entrega del mòbil d'Iván Bandera, d'on es varen extreure els missatges del grup 'Sancus, tingués relació amb la nul·litat dels llistats telefònics. "Poden valorar-se lícitament les proves i considerar-se jurídicament independents", va justificar davant el Tribunal, assenyalant que "la vulneració només es produeix si la il·legitimitat de les proves originals es transmet a les derivades".

Per la seva banda, les acusacions particulars també varen remarcar la seva legitimitat per imputar, en els seus diferents escrits, als investigadors del cas Cursach, insistint en la "total independència" de les seves acusacions i fent seus els al·legats del Ministeri Fiscal.

stats