Docència
Societat 04/09/2022

El TSJIB ordena readmetre una auxiliar acomiadada per haver pegat a una nina

Si el centre de Palma no torna a contractar la cuidadora afectada, l'haurà d'indemnitzar

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una aula d'un col·legi d'infantil.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha considerat improcedent l'acomiadament d'una auxiliar d'una escola de Palma per haver pegat una batculada a una nina de tres anys amb autisme. El succés va tenir lloc el 2020, quan la cuidadora li estava canviant el bolquer al bany i la petita estava "en plena enrabiada, plorant a terra", segons recull la sentència.

El Tribunal considera acreditat que la treballadora, en llevar el bolquer a la nina, va alçar la mà i li va pegar a les natges. Per tant, no considera que això pugui qualificar-se com una agressió ni que s'hagi demostrat un maltractament continuat cap als menors del centre. D'aquesta manera, ha dictat que l'acomiadament és una sanció desproporcionada i ha ordenat readmetre la dona o, si no, indemnitzar-la.

Els fets varen ser presenciats per una professora del centre que passava pel costat del bany i la cuidadora va ser acomiadada un mes i mig després. El centre va considerar l'actuació de la cuidadora extremadament greu, perquè ja havia estat amonestada verbalment amb anterioritat i hi havia hagut altres queixes de professors que havien vist comportaments bruscos cap als alumnes.

La sala considera que, més enllà de si la batculada va ser forta o lleu, no es tracta d'una agressió amb intenció de fer mal. Segons raonen els magistrats, no consta que es produïssin lesions ni s'explica que la professora que va presenciar el moment, en veure'l, "es limitàs a continuar el seu camí sense intervenir-hi".

D'altra banda, el centre va permetre que la cuidadora continuàs treballant amb normalitat fins que li varen comunicar l'acomiadament mitjançant burofax, coincidint amb una baixa per covid. "La sala reprova completament l'ús de la violència, fins i tot la més lleu, en l'àmbit de l'educació i la cura dels menors, i més encara quan es tracta de menors amb necessitats especials", subratlla la sentència.

stats