Societat 09/10/2020

El TSJIB cita a declarar a Angélica Pastor per saber d'on va obtenir informació confidencial del cas Cursach

En un enregistrament de veu, la regidora va declarar que sabia "molta part de secret de sumari"

Alba Tarragó
2 min
Angelica Pastor a la sortida dels jutjats d'Avinguda Alemanya de Palma

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha citat a declarar com a testimoni Angélica Pastor, actual regidora d'Infraestructures i Accessibilitat –i de Seguretat Ciutadana fins el 2019– per saber d'on va obtenir informació del cas Cursach que es trobava sota secret de sumari. La Fiscalia Especial contra la Corrupció, que investiga la instrucció del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán de la macrocausa, ha pogut saber que Pastor va tenir accés a informació confidencial arran d'una nova querella presentada contra l'edil al jutjat d'Instrucció número 3 de Palma.

La querella es refereix a una prova documental, un enregistrament de veu, concretament, en què Pastor afirma que "jo sé molta part de secret de sumari i el tenc molt mastegat". Ara, els fiscals de Madrid encarregats de la causa contra Penalva i Subirán, Tomás Herranz i Fernando Bermejo, volen esbrinar "com va arribar a aquest coneixement, el contingut d'aquest i, especialment, si alguna de les persones investigades a la causa en va ser font".

D'aquesta manera, es podria saber si el jutge i el fiscal investigats varen difondre informació confidencial de la macrocausa. Cal recordar que en el cas Cursach hi ha un gran nombre de policies de Palma implicats, els quals depenien de l'àrea que Pastor encapçalava, la de Seguretat Ciutadana.

El jutge instructor, Carlos Gómez, ha citat Angélica Pastor a declarar el proper 14 d'octubre a les 12.30 h al Tribunal Superior de Justícia. Ho farà menys d'un mes després d'haver acudit als jutjats de Palma per declarar com a investigada per una altra querella criminal, en la qual també l'acusen de revelació de secrets.

Pastor es defensa

El jutjat d'Instrucció número 12 va emetre el 26 de juny una interlocutòria en què admetia a tràmit la querella d'un policia local de Palma contra Pastor i la citava a declarar per al 23 de setembre. L'agent municipal va al·legar que havien transmès al jutjat informació sobre una diagnosi mèdica i dades personals seves.

Segons la querella, el policia –que està investigat des del febrer del 2016– va rebre la baixa mèdica de la seva doctora de capçalera el 10 de febrer de 2016 i, com recull el plet, Pastor va transcriure el contingut del document mèdic "sense l'expressa autorització ni consentiment del querellant". Sobre aquest tema, Angélica Pastor va manifestar en una declaració de prop de 15 minuts que varen "rebre instruccions dels jutjats perquè remetessin qualsevol document que tingués per objecte qualsevol incidència relacionada amb agents de la Policial Local dels que estiguessin relacionats amb la macrocausa" [del cas Cursach].

El PP reclama mesures contra l'edil

La portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament de Palma, Mercedes Celeste, ha anunciat que tornarà a demanar en el proper ple municipal del 29 d'octubre que l'equip de govern aparti Angélica Pastor de totes les seves funcions executives. Aquesta vegada, Celeste al·lega com a motiu "les diligències penals obertes contra la regidora del PSOE per la suposada revelació de dades de caràcter secret relacionades amb causes judicials durant la seva gestió al capdavant de l'àrea de Seguretat Ciutadana".

A més, Celeste ha recordat que "Pastor es va veure suposadament implicada de manera directa en l'enregistrament de converses de caràcter privat que posteriorment varen ser divulgades". El PP ha apuntat en un comunicat que la formació ja va portar la petició al ple del gener i l'equip de govern la va rebutjar.

stats