Societat 18/09/2019

El TSJB reobre una segona via judicial sobre l'enderrocament de la Feixina

Aquesta sentència fa que la decisió judicial definitiva s'endarrereixi

Ara Balears
1 min
El torcebraç per l'esbucament de la Feixina s'està convertint en un culebrot judicial.

PalmaLa sala contenciosa del TSJB ha ordenat que es tramiti el recurs que va interposar l'Associació de Veïns i Amics de Santa Catalina contra l'acord de la junta de govern de Cort per encarregar les obres de demolició de la Feixina. D'aquesta manera, la decisió judicial definitiva s'endarrerirà una mica més.

Sobre aquesta qüestió, l'actual portaveu de l'equip de govern municipal, Alberto Jarabo, ha declarat que no els hi agrada "haver d'esperar tant per aquesta decisió judicial", però que accepten i respecten el recurs. En aquest sentit, apunta que "l'acord de govern es manté amb les mateixes formes actualment", malgrat que hagi estat "recorregut per diferents entitats".

L'any 2017 la junta de govern va desestimar les al·legacions dels veïns contra l'acord en el qual s'aprovava la demolició, ja que no tenien res a al·legar en un acte administratiu que no els afectava. A més, també remarcaven que era només una decisió d'un tràmit. Ara el contenciós diu el contrari i assenyala que els veïns sí que tenen un interès a poder defensar la seva oposició a la demolició i que no es tracta d'un simple tràmit i, per això, "tenen dret a discutir si procedeix o no que l'Ajuntament de Palma acordi aquesta reordenació de l'espai amb la demolició del monument".

Aquest monument va ser construït l'any 1947 per l'arquitecte Francesc Roca en homenatge als feixistes del creuer 'Baleares', que varen dur a terme atacs indiscriminats contra els vaixells mercantils i les ciutats costaneres. El creuer va ser enfonsat per la Marina Republicana Lepanto durant la batalla del cap de Palos enfront del port de Palma.

L'any 2010 l'Ajuntament de Palma va voler que la Feixina retés homenatge a totes les víctimes de la Guerra Civil i va treure tots els elements franquistes del monument. Tot i això, diferents partits polítics com Podem i MÉS i institucions a favor de la memòria històrica varen demanar la demolició del monument pel seu caràcter simbòlic.

stats