Societat 07/03/2021

Troben vint cossos més de víctimes del franquisme a Porreres

Estaven als nivells inferiors de tres de les vuit fosses que es varen excavar durant la campanya de 2016

ARA Balears
1 min
Membres de l'equip d'Aranzadi treballant a una de les fosses del cementiri de Porreres.

Els investigadors del grup d'Aranzadi que cerquen restes enterrades de represaliats pel franquisme al cementeri de Porreres han trobat, de moment, una vintena de cossos més als nivells inferiors de tres de les vuit fosses que es varen excavar durant la campanya de 2016, segons ha informat el departament de Memòria Democràtica del Govern.

Aquests cossos se sumen als 93 localitzats quan es va concloure la segona fase de l'exhumació feta entre el 2018 i el 2019 al cementeri, de manera que la xifra total de víctimes recuperades seria de 120 i s'aproximaria a la que l'historiador Bartomeu Garí va documentar.

L'equip tècnic d'Aranzadi ha confirmat que 5 de les 13 fosses que s'han documentat fins avui a Porreres tenien dos nivells d'enterraments, separats per una capa de terra molt compacta de 30 centímetres de gruix.

Els arqueòlegs han ampliat l'àrea d'actuació prevista inicialment i han fet aquests darrers dies noves actuacions a les fosses excavades l'any 2016 per comprovar si existien diferents nivells i una major profunditat dels enterraments, tal com s'ha constatat a les fosses 5 i 11, recentment excavades.

Aquestes dades, sumades al fet que encara falten víctimes per localitzar, han fet pensar a l'equip d'Aranzadi que a les fosses excavades en la primera campanya podria haver-hi més cossos sense descobrir enterrats a més profunditat, com finalment han pogut comprovar revisant totes les àrees excavades el 2016.

stats