Guerra Civil
Societat 29/11/2023

Trobats al cementeri de Sant Francesc de Formentera tres cossos que podrien ser víctimes franquistes

El penal de l'illa va ser un centre penitenciari obert el 1940

ARA Balears
1 min
Tasques d'exhumació al cementiri de Sant Francesc

PalmaEl Govern ha confirmat aquest dimecres que durant els treballs executats aquestes últimes setmanes al cementeri de Sant Francesc (Formentera), s'han trobat tres esquelets sencers i tot fa pensar que corresponen a víctimes del penal d'aquesta illa. Des de la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques han explicat que fins que no s'analitzin aquestes restes al laboratori, no es pot assegurar al 100% que els cossos pertanyin a les víctimes que estan cercant.

Segons explica Europa Press, el quart Pla de foses i memòria democràtica de les Illes Balears (2023-2024) preveia aquesta segona intervenció a Formentera amb l'objectiu de cercar altres víctimes del penal. A les Balears, fins ara s'han pogut recuperar les restes de més de 310 persones assassinades durant la Guerra Civil i la repressió franquista, de les quals unes 50 han estat tornades a les famílies. A Formentera, el juny passat es va confirmar la identitat d'una segona víctima del campament militar franquista de la Savina.

El penal de Formentera, també conegut com la Colònia o el Campament de la Savina, va ser un centre penitenciari franquista obert entre abril i maig de 1940 i que va tancar a final de 1942. Depenia de la Presó Provincial de Palma i estava destinat a persones ja sentenciades per tribunals militars. S'estima que, en els dos anys que va funcionar, va arribar a acollir fins a 2.000 reclusos procedents de totes les províncies d'Espanya. Els presos interns i sentenciats a penes inferiors a 12 anys de presó eren autoritzats a sortir del penal per fer feina. Els condemnats a sentències superiors restaven reclusos i també treballaven a l'interior del penal.

stats