Societat 19/11/2022

Els tribunals ja han excarcerat cinc presos per la llei del 'només sí és sí', dos d'ells a les Balears

A més, han rebaixat la pena a 12 condemnats a tot l'Estat

ARA Balears
1 min
Audiència Provincial de Palma

PalmaEls tribunals ja han rebaixat almenys 12 condemnes d'abusos sexuals per l'aplicació de la 'llei del només sí és sí' i han excarcerat un total de cinc persones, dues d'elles a les Illes Balears. Segons ha informat Europa Press, s'espera que els magistrats hagin de revisar desenes de sentències més, atès que la reforma del Codi Penal resulta "més favorable al condemnat".

Fonts jurídiques consultades per Europa Press han explicat que la Llei orgànica 10/2022 de Garantia Integral de la Llibertat Sexual ha provocat que el delicte d'agressió sexual absorbeixi el d'abús sexual, cosa que significa que un delicte que fins ara recollia una conducta més greu n'incorpori una de menor gravetat. Per aquest motiu, la forquilla penal també s'ha ampliat per poder abastar tot el ventall de comportaments penats ara com a agressió sexual.

Entre els casos de revisió de sentència i rebaixa de pena, les fonts consultades n'han confirmat dues a les Balears, quatre a Madrid, dues a Galícia, una a Andalusia, una a Castella i Lleó, una a Castella-la Manxa i una a Múrcia. Amb tot, cinc d'aquests 12 casos han comportat l'excarceració dels condemnats (dos a les Illes, dos a Madrid i un a Galícia).

En les seves resolucions, els magistrats han indicat que les rebaixes responen a l'aplicació de la nova llei. A més, han precisat que encara que la normativa no aclareix si ha de ser o no aplicada a procediments en tràmit o amb sentència ferma, el Codi Penal indica que "tindran efecte retroactiu aquelles lleis penals que afavoreixin el condemnat".

stats