Societat 16/11/2022

Alliberen dos condemnats per agressió sexual a les Illes afavorits per la llei del 'només sí és sí'

L'Audiència ha decidit que surtin de presó arran de la nova Llei Orgànica 10/2022

2 min
La presó de Palma. /ARXIU

PalmaLa Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears ha acordat excarcerar immediatament dos homes que complien condemna per dues agressions sexuals sense penetració arran de la llei del 'només sí és sí'. Així ho han acordat els magistrats de la Secció Segona, després de revisar els dos casos afectats per la nova Llei Orgànica 10/2022.

Per prendre la mesura, han estudiat un informe del Centre Penitenciari de Mallorca i un informe del Ministeri Fiscal. Els presos complien una pena de tres anys de presó per aquests delictes. Així, el Tribunal ha valorat que, en ambdós casos, atesa la nova legislació, no poden excedir la pena imposada de dos anys. D'aquesta manera, la pena estaria completa i, per això, l'Audiència ha ordenat l'excarcerament immediat.

La nova legislació elimina la distinció entre abús i agressió sexual, posa el consentiment al centre i posa fi d'una vegada al debat sobre l'existència de violència i intimidació per poder agreujar el càstig. Ara bé, la normativa planteja una forquilla de penes diferents. La condemna mínima ha passat de 6 anys a 4. I això obre la porta que els condemnats puguin demanar una revisió de la seva condemna. És un escenari del qual ja van alertar a l'ARA víctimes i expertes abans que la nova llei entràs en vigor .

Posicions enfrontades al govern espanyol

Ahir dimarts es va saber que arran de la nova llei tres condemnats per abusos sexuals amb l'antic Codi Penal han aconseguit que l'Audiència de Madrid els donàs la raó i els rebaixàs la pena. Entre ells hi ha el cas d'un exprofessor que complia condemna entre reixes per tocaments a alumnes i que ja ha estat excarcerat perquè el tribunal creu que, amb la reforma, només ha de complir una pena de 15 mesos. Precisament, arran d'aquesta sentència, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero (PSOE), creu que l'opinió del tribunal "requereix" que el govern estudiï el text legal, ha dit des dels passadissos del Senat.

El Ministeri d'Igualtat sempre ha dit que la llei protegia totes les víctimes dels seus agressors. Fa només unes setmanes, la secretària d'estat Ángela Rodríguez Pam assegurava a Twitter que la tesi d'eventuals rebaixes era una "bola masclista que només fa créixer el terror sexual". En aquest sentit, des del ministeri liderat per Podem recorden que el Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW, en les seves sigles en anglès) ja advertia que "els estereotips poden fer que els jutges interpretin erròniament les lleis o les apliquin de manera defectuosa", un fet que pot afavorir la "impunitat". En canvi, des del PSOE, la ministra d'Hisenda admetia que aquests casos evidencien que també caldria revisar la llei del 'només sí és sí'.

stats