Societat 27/08/2019

El Tribunal de Justícia de la UE es pronunciarà sobre l'extradició de Valtonyc el 16 de setembre

Europa ha de respondre als dubtes de la justícia belga sobre el delicte d'enaltiment del terrorisme

Ara Balears
2 min
El raper mallorquí VAltonyc, a una imatge d'arxiu

PalmaEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciarà el 16 de setembre sobre l'extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, 'Valtonyc', segons ha avançat aquest dimarts naciodigital.cat i ha pogut confirmar l'ARA Balears. La vista oral està prevista a les 14.00 hores al tribunal amb seu a Luxemburg. Serà llavors quan les parts implicades presentaran les seves al·legacions.

La justícia belga va apel·lar a instàncies europees el novembre passat, quan el Tribunal d'Apel·lació de Gant havia de decidir si ratificava la decisió anterior sobre la no-extradició del raper mallorquí. Aquest ajornament va ser degut als dubtes sobre l'acusació per enaltiment del terrorisme. Espanya va endurir el Codi Penal per aquest delicte el 2015 i sol·licita per a Valtonyc la pena més severa aplicada després d'aquesta data, malgrat que el presumpte delicte s'hauria comès el 2012. Per això, el Tribunal de Gant va demanar al Tribunal de Justícia de la UE sobre la qüestió de la retroactivitat en l'aplicació de la llei en què Espanya basava una part de l'euroordre d'extradició.

L'advocat general del tribunal europeu podria presentar les seves conclusions sobre el cas d'aquí a uns mesos. Després, els magistrats podrien tardar entre dos i quatre mesos a emetre la sentència. Una vegada obtingui resposta de Luxemburg, Gant haurà de pronunciar-se sobre el recurs que la Fiscalia de Flandes Oriental, la qual representa els interessos de l'estat espanyol, va presentar el setembre de 2018, després que es denegàs l'extradició.

L'advocat de Valtonyc, Simon Bekaert, ha explicat a l'ARA Balears que després que la justícia belga ajornàs al 24 de desembre la pròxima vista del judici sobre l'extradició, aquesta es podria posposar encara més "si encara no hi ha una decisió del Tribunal Europeu sobre la qüestió judicial". Mentre "Luxemburg no s'hagi pronunciat sobre la qüestió prejudicial, els procediments del Tribunal d'Apel·lació de Gant es mantenen en suspens", ha afegit.

Bekaert ha subratllat que "tot el procediment del Tribunal Europeu de Luxemburg només tracta d'un aspecte del cas". L'advocat de Valtonyc s'ha mostrat optimista quant a la situació judicial del raper. "Si el Tribunal Europeu respon la qüestió prejudicial a favor nostre, és gairebé segur que el Tribunal d'Apel·lació de Gant rebutjarà l'extradició", ha assenyalat. En cas contrari, la causa no estarà "perduda encara", perquè la justícia belga podria "rebutjar l'extradició basant-se en un dels altres arguments que exposam en la nostra defensa".

stats