Societat 23/05/2023

El Constitucional avala que les visites de Vox a escoles es facin en horari no lectiu

Armengol assegura que mentre sigui al Govern, no deixarà que hi entrin

2 min
Tribunal Constitucional

PalmaEl ple del Tribunal Constitucional (TC) ha considerat "raonable" que les visites dels partits polítics a centres educatius es facin en horari no lectiu. D'aquesta forma, l'òrgan s'ha pronunciat davant el recurs d'empara formulat per Vox, en el qual al·legava que la Mesa del Parlament de les Illes Balears havia vulnerat l'article 23.2 CE, pel fet de no haver acceptat la seva petició d'accedir als centres educatius de les Illes Balears en horari lectiu. Va ser el 2019 quan Vox va demanar entrar a 52 escoles per comprovar si es produïen "casos d'adoctrinament ideològic i polític" o "falta de llibertat lingüística". Davant la sol·licitud del partit, el Govern de les Illes Balears va decidir que les visites es fessin fora de l'horari de classes".

La sentència destaca que les visites de diputats autonòmics als centres públics docents són "un instrument previst a l'article 15.5 del Reglament del Parlament de les Illes Balears per controlar l'acció de govern, que forma part de l'estatus propi del càrrec de diputat". El TC considera, però, que la condició que les visites es facin fora de l'horari lectiu respon a "paràmetres de racionalitat i proporcionalitat", pel fet que es fonamenta en una causa establerta reglamentàriament de "no alterar enl normal funcionament del servei".

En un tuit, la presidenta del Govern i candidata del PSIB a la reeleció, Francina Armengol, ha valorat la decisió del TC: "I mentre siguem al Govern, no deixarem que hi entrin. Som i serem amb docents, alumnes i equips directius; amb l’autonomia dels centres; amb un model educatiu d’èxit que fa anys que millora. Diguem-ho alt i clar: la nostra educació no es toca i volem que faci feina en pau", ha dit Armengol.

Vox no va concretar el motiu de les visites

El Tribunal també exposa que s'ha valorat el recurs d'empara a partir de la informació que "va estar disposat a aportar Vox, que, després de reiterades peticions perquè concretàs la finalitat de les visites, no ho va fer", cosa que impedí que "es pogués fer una ponderació més concreta per determinar la necessitat que es pogués anar les escoles" en l'horari sol·licitat.

Els quatre magistrats conservadors del TC han emès un vot particular a la sentència, en considerar que la demanda de Vox s'hauria d'haver estimat "declarant la vulneració del dret del partit a l'exercici del seu càrrec, d'acord amb els requisits que assenyalen les lleis i sense pertorbacions il·legítimes".

stats