Tres jutges calbs dicten que anomenar a algú 'calb' pot ser assetjament sexual

Un tribunal laboral del nord d'Anglaterra sentencia a favor d'un treballador al qual van insultar dient-li "puto calb"

3 min
I ja fa més  de mil anys... 
 Tots calbs!

LondresEl primer incident es remunta al juliol del 2019. El supervisor d'una fàbrica de taps de fusta de West Yorkshire, al nord-oest d'Anglaterra, es baralla verbalment amb un empleat. I, enmig de la discussió, Jamie King anomena al seu subordinat, Tony Finn, "bald cunt", un insult que es podria traduir literalment per "cony de calb", per bé que en aquest context seria més correcte traduir com a "puto calb". L'expressió, en tot cas, sona extremadament malament. No pas pel bald (calb), sinó pel cunt (cony o vagina, però és slang, un argot molt vulgar), una paraula que ningú no diu en anglès, que rarament se sent ni tan sols en els ambients més relaxats i que està considerada una grolleria imperdonable.

Doncs, bé, el maig de l'any passat Tony Finn va ser finalment acomiadat de British Bung Company, on havia treballat 24 anys. I va decidir denunciar l'empresa per acomiadament improcedent i, també, per assetjament sexual, basat, justament, en l'incident en què va ser insultat amb l'expressió puto calb. I els tres jutges que han vist el cas, tots tres calbs, també, presidits pel magistrat Jonathan Brain, han decidit que Finn haurà de ser compensat per "assetjament sexual", decisió coneguda ara després de la vista que ha tingut lloc en diferents dates al febrer i a l'abril d'aquest 2022 a la ciutat de Sheffield, també al nord d'Anglaterra.

Incident als Oscars

Ses senyories equiparen el fet de dir a algú calb, per exemple, a malparlar o insultar una dona perquè té els pits grossos. "Segons el nostre parer –escriuen a la sentència–, hi ha una connexió entre la paraula calb d'una banda i la característica protegida del sexe de l'altra". El tribunal va acceptar l'argument de l'advocat de la defensa, que va afirmar que les dones també poden ser calbes, i només cal recordar l'incident de la darrera cerimònia dels Oscars, amb Willy Smith agredint Chris Rock per la broma que l'humorista va fer sobre la manca de cabell de l'esposa de l'actor, Jada Pinkett. 

"No obstant això, com els tres membres del tribunal poden testimoniar, la calvície és molt més freqüent en els homes que en les dones. Trobem que està inherentment relacionada amb el sexe", continuen els jutges en la seva sentència. En altres paraules, en tant que la pèrdua del cabell és molt més freqüent entre els homes que entre les dones, dir calb a algú és una forma de discriminació.

Més enllà de la calvície dels magistrats, les paraules de la víctima, més un testimoni presencial, haurien pogut determinar el sentit de la sentència. Finn, electricista de la fàbrica, va declarar al tribunal: "Estava treballant en una màquina a l'espera d'una reparació especialitzada. Es van treure les cobertes i era evident que Jamie King ho havia fet. Quan li vaig parlar del tema em va dir «estúpid», «puto calb vell» i va amenaçar-me. Tement per la meva seguretat personal, vaig anar cap a l'oficina d'Andy Hudson [un altre supervisor]. Jamie va continuar la seva diatriba d'amenaces i abusos a la porta de l'oficina". El tribunal va concloure que King sí que va amenaçar el reclamant amb violència física i va fer comentaris pejoratius sobre l'edat i l'aspecte del demandant. I calb i no cunt va ser la paraula del delicte.

Ian McEwan

Els jutges fan també en la seva sentència observacions lingüístiques i valoren, entre altres circumstàncies, que Finn no es va queixar tant del "llenguatge fort, industrial", sinó de l'ús de la paraula calb. "El senyor King va travessar una línia fent observacions personals al demandant sobre la seva aparença", raó per la qual Finn es va mostrar "especialment ofès".

Tot plegat, una sentència curiosa, sens dubte, que podria menystenir el que veritablement és assetjament sexual i que pren, normalment, altres formes, molt més violentes, especialment o pràcticament sempre, contra les dones.

Cunt és d'ús extraordinari en la llengua anglesa, fins i tot en un context "industrial", com el qualifiquen els jutges. I en d'altres també. Només cal recordar una de les escenes clau de la novel·la d'Ian McEwan Atonement (Expiació), en què un personatge (Robbie) escriu només per a ulls d'un altre (Cecilia) "en els meus somnis et faig un petó al cony, al teu dolç i humit cony. En els meus pensaments et faig l'amor durant tot el dia". La reacció de Cecilia és horroritzar-se, potser no tant per la idea com perquè parla de la seva vagina fent servir l'expressió més vulgar. Aquella escena té lloc poc abans de la Segona Guerra Mundial. Vuitanta anys després, cunt continua sent proscrit. Molt més que bald, almenys fins ara, gràcies als tres jutges calbs.

stats