Societat 20/11/2023

Tres instituts de Mallorca se sumen a l'onada per defensar l'escola en català

Docents de l'IES Josep Sureda i Blanes, l'IES Josep Maria Llompart i l'IES Llorenç Garcias i Font també rebutgen la proposta d'elecció de llengua del Govern

2 min
Els docents de l'IES Josep Sureda i Blanes.

PalmaEl nombre de centres que mostren públicament el seu rebuig a la política lingüística de la Conselleria d'Educació no atura de créixer. Els docents de tres instituts –l'IES Josep Sureda i Blanes, l'IES Josep Maria Llompart i l'IES Llorenç Garcias i Font–, s'han fotografiat amb cartells reivindicatius en pro de l'ensenyament en català. El missatge que mostren les pancartes s'ha convertit ja en l'eslògan del moviment, que sota la frase 'La llengua no es toca', pretenen que la Conselleria recapaciti i no tiri endavant el pla d'elecció de llengua pactat amb Vox

Els professors de l'IES Artà.
Els professors de l'IES Josep Maria Llompart.

En les darreres setmanes, també han mostrat el rebuig a la proposta lingüística del Govern el CEIP Joan Veny i Clar, el CEIP Nou de Campos, l'IES Santa Margalida, l'IES Clara Hammerl i l'IES Can Peu Blanc. Als cinc, diversos docents s'han fotografiat amb pancartes que mostren missatges diferents, però tots a favor de l'escola en català. A l'IES Clara Hammerl del Port de Pollença s'ha optat per 'La llengua no es toca' i a l'IES Santa Margalida per 'Escola en català'. Pel que fa a l'IES Can Peu Blanc, el claustre ha anat més enllà i s'ha pronunciat a X, on ha acompanyat la reivindicació escrita amb la fotografia de grup, també amb un missatge a favor de l'escola en català. "L'IES Can Peu Blanc mostra el desacord amb les decisions preses per part del Govern en matèria lingüística, decisions que segreguen l'alumnat, fan retrocedir el model lingüístic vigent fins ara, ataquen la Llei de normalització lingüística i trenquen el consens educatiu", diu l'institut.

Per frenar "la substitució lingüística"

Pel que fa a les dues escoles públiques de Campos, el poble d'on és la presidenta del Govern, Marga Prohens, tots els docents del CEIP Joan Veny i Clar i del CEIP Nou de Campos (encara en construcció) s'han fotografiat junts amb camisetes verdes per enviar també el mateix missatge clar: "La llengua no es toca".

També s'han sumat a la protesta els docents de l'IES Calvià: "Professorat de l'IES Calvià manifestam a la Conselleria d'Educació el nostre rebuig al projecte de segregació lingüística", diuen. El context sociolingüístic del municipi de Calvià, "en el qual la substitució lingüística del català està tan avançada", fa necessari que tots els alumnes del municipi "rebin classes en català, ja que, per a molts, el centre educatiu és l'únic espai en què estan en contacte amb la llengua catalana i, per tant, l'única possibilitat que tenen per adquirir-la i ser-ne competents", exposen.

stats