Societat 23/11/2023

Tres famílies sol·liciten a l'IES Calvià el 25% de classes en castellà, segons Plis

La platafoma demana a Educació que "compleixi l'ordenament jurídic" i no tracti les families "amb menyspreu"

2 min
Professorat de l'IES Calvià, a favor de l'ensenyament en català.

PalmaLa plataforma espanyolista Plis ha informat que ha assessorat una nova família, la tercera de l'IES Calvià que reclama, mitjançant recurs registrat a la Conselleria d'Educació, un ensenyament també en castellà. Segons han dit aquest dijous en un comunicat, els pares "exigeixen que es garanteixi als seus fills un ensenyament en castellà i en català, d'acord amb un patró d'equilibri, en almenys el 25% de l'horari lectiu i en almenys una matèria no lingüística de l'àmbit científic o social troncal".

Plis ha sol·licitat a Educació que "compleixi amb l'ordenament jurídic i no tracti aquesta família, ni les anteriors, amb el mateix menyspreu a la jurisprudència de la Conselleria anterior -del Pacte". "El respecte als drets lingüístics ha de demostrar-se amb accions, no amb meres paraules", han afegit.

La plataforma ha considerat que l'actual Govern "no ha de limitar-se a l'elaboració de l'anunciat pla pilot perquè els centres que vulguin sumar-se permetin als pares triar llengua per a les abans anomenades assignatures troncals", sinó que "ha de complir amb l'ordenament jurídic i satisfer ja les peticions particulars dels pares que, invocant la jurisprudència del Tribunal Suprem i la doctrina del Tribunal Constitucional, demanen que se'ls satisfaci el dret dels seus fills a rebre ensenyament també en espanyol".

El grup espanyolista ha recordat a la Conselleria que hi ha "nombrosos pares" que van sol·licitar el mateix dret durant els dos cursos passats i que "a la seva mà està retirar les al·legacions contràries de l'anterior Govern i demanar al Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) la satisfacció extraprocessal".

l'IES Calvià, a favor de l'ensenyament en català

Cal tenir present que, recentiment, un grup de docents de l'IES Calvià ha mostrat rebuig a la implantació de l'elecció de llengua als centres, en la línia d'altres escoles i instituts que en els darrers dies han fet el mateix. "Professorat de l'IES Calvià manifestam a la Conselleria d'Educació el nostre rebuig al projecte de segregació lingüística", diuen. El context sociolingüístic del municipi de Calvià, "en el qual la substitució lingüística del català està tan avançada", fa necessari que tots els alumnes del municipi "rebin classes en català, ja que, per a molts, el centre educatiu és l'únic espai en què estan en contacte amb la llengua catalana i, per tant, l'única possibilitat que tenen per adquirir-la i ser-ne competents", afegeixen.

stats