Pròxim Orient
Societat 01/02/2024

Tres activistes comencen una vaga de fam per la pau a Palestina

Reclamen al govern espanyol la fi del comerç d'armes amb Israel, que hi trenqui relacions i que faci costat a la denúncia per genocidi al tribunal de l'ONU

3 min
Gabriela Serra, Martí Olivella i Llum Mascaray, el dia de l'inici de la vaga de fam

BarcelonaTres activistes antimilitaristes catalans han començat aquest dijous una vaga de fam per la pau a Palestina. Reclamen al govern espanyol que trenqui relacions i aturi el comerç d’armes amb Israel i que faci costat a Sud-àfrica al Tribunal de Justícia Internacional de l’ONU, que investiga Israel per genocidi a Gaza.

Gabriela Serra, Martí Olivella i Llum Mascaray han començat simbòlicament la vaga de fam bevent un got d’aigua a la Capella del Palau del centre de Barcelona, que acull la seva acció. "Deixar de menjar és un acte d’empatia amb les persones que estan sotmeses a patir fam cada dia. El nostre és un petit gest que s’adreça a la consciència de la ciutadania, de les organitzacions, dels partits, dels parlaments i dels governs perquè cadascú, des de les seves possibilitats i responsabilitats, contribueixi a aturar les guerres, les morts i la destrucció; a aturar l’espiral de por, dolor, trauma, ràbia i violència; a crear les condicions per una vida digna, amb seguretat, respecte i reconeixement de les necessitats de pertinença de les diferents comunitats humanes", han explicat. La vaga de fam coincideix amb el 76è aniversari de l’assassinat de Ghandi i també de la Nakba, l’expulsió en massa de palestins arran de la creació de l’estat d’Israel el 1948.

Els activistes s’han confessat desesperats "per tanta infàmia, tanta mentida, tanta doble mesura i tant de silenci que ens fa còmplices dels crims contra la humanitat que, en nom de la legítima defensa i la seguretat nacional, s’estan cometent". La vaga de fam, la inscriuen en totes les mobilitzacions que s’han celebrat a Catalunya en solidaritat amb Palestina i amb la jornada de lluita amb aturada laboral convocada per al 7 de febrer, quan es compliran quatre mesos de l’inici de la guerra.

Revulsiu per a la solidaritat

Els vaguistes han volgut destacar que la seva acció és humil, amb la qual no busquen protagonisme sinó ser un revulsiu per a la solidaritat. "Als palestins els diem que continuïn resistint perquè la raó està de la seva part i entre la seva resistència i la nostra solidaritat algun dia tindran la pau, la llibertat i la justícia que es mereixen", ha apuntat Gabriela Serra. Per la seva banda, Martí Olivella ha demanat a la ciutadania catalana que "miri la lluna i no el dit: que no es fixin en la vaga de fam sinó a activar la solidaritat". I Llum Mascaray ha instat a treballar per incidir sobre "la població que pateix el mal de creure’s el relat fals del poderós i a actuar amb estimació i amor, amb un sentit profund i des de dins".

Els vaguistes ja han transmès les seves demandes al govern de Pedro Sánchez, a qui recorden que l’executiu del PP va aturar la venda d’armes a Israel quan va començar els bombardejos de Gaza el 2014. També insten el Parlament de Catalunya a aprovar la moció presentada per la CUP per reclamar a Madrid que se sumi a la demanda judicial de Sud-àfrica. Els vaguistes no s’han posat cap límit més enllà de la seva salut, que controlarà diàriament un equip mèdic.

La comunitat palestina de Catalunya ha agraït el compromís dels vaguistes. "El vostre no és un petit gest, és una veu en el marc de les protestes contra el genocidi a Palestina, que estan demostrant un gran divorci entre la gent, d’una banda, i les elits i els governants, de l’altra, que són còmplices de l’estat d’Israel perquè és un portaavions de les grans potències al Pròxim Orient", ha dit Salah Jamal, membre de la comunitat.

L’Associació Junts de jueus i palestins ha recordat que les accions de solidaritat amb Palestina no es poden qualificar d’antisemites: "Israel s’ha quedat sense arguments per defensar el que és indefensable i quan ja no en té es treu de la màniga l’acusació d’antisemitisme. Diu que és l’estat jueu i vol implicar tots els jueus del món en els seus crims contra el poble palestí, que són crims contra la humanitat. Però cada cop som més les persones jueves que diem que no pot actuar en el nostre nom", ha apuntat Brian Anglo.

stats