Societat 20/07/2019

Després de 8 hores aferrat a un moble: "Tenc gana i set, estic que em mor, però amb un somriure a la cara"

El temps passa factura als 20 supervivents del concurs que premia amb un lot de mobles a qui aguanti més temps amb una mà damunt

Carles Tudurí
3 min
Una treintena de persones s'aferren a un moble durant tot el dia per guanyar el concurs d'una botiga

PalmaEntrar aquest dissabte a la botiga d'Hipermueble del carrer Aragó permet observar un panorama comercial certament estrany. Una vintena de clients de totes les edats exhibeixen una diversitat postural poc habitual: uns semblen que descansen en un llit, altres es recolzen damunt una taula, uns quants seuen amb la paret a l'esquena i una al·lota abraça la cama d'una taula com si s'aferràs a la vida. Tots tenen, però, dues coses en comú: una mà aferrada a un moble i unes ganes boges d'anar al bany.

Són els 20 supervivents del concurs organitzat per l'esmentada botiga, que premia amb un lot de mobles valorat en 4.000 euros la persona que aguanti més temps amb una mà en una de les peces que es regalen. Han suportat ja vuit hores. Una jornada laboral, amb registre o no, aferrats a un moble. Les regles són clares i inapel·lables: només en pot quedar un, no es pot menjar i només es pot beure aigua.

Han començat 35 persones a les 10.30 del matí. Quinze ja han quedat pel camí. Algunes, per esgotament; una, per motius laborals; un parell, per haver-se despistat i aixecar la mà, i alguna altra, per haver caigut en les trampes dels organitzadors.

"Com que sembla que la gent aguanta molt –expliquen els responsables de l'esdeveniment–, hem començat a proposar alguns jocs per passar el temps i per veure si algú perd la concentració i deixa de tocar el seu moble". La crueltat no és tanta, però, i els concursants obtenen regals si guanyen els jocs.

Mentrestant, cinc jutges no deixen de vigilar els competidors, per molt simpàtics que siguin i per molta pena que faci el seu estat després de vuit hores alternant de postura i passant set i gana. Per canviar la mà que tenen al moble, el jutge ha de ser-hi present.

"Em mor per un tassó d'aigua", diu en Manel, d'Alcúdia, "però sé que no és bona idea". És un dels molts joves que participen en la competició i que, segons els organitzadors, són els favorits. "Alguns necessiten moblar ca seva i el premi és un bon incentiu", expliquen.

La més joveneta del concurs és Siomara, una nina colombiana que viu a Palma que més que un moble mereix un monument... o, millor, una camionada de gelat per premiar la seva paciència. Amb una mà al llit i amb la seva mare devora amb un nadó en braços, Siomara reconeix que està cansada i apunta a ser la pròxima a abandonar, però segur que recordarà aquest dia molt de temps.

"Vaig sobrat", diu en veu alta en Manuel, de Palma. És clarament una estratègia de màrqueting per desmoralitzar la competència, perquè si li demanes com està, en veu baixa surt la veritat: "M'estic compixant, tenc gana, set i son, vull fumar. Estic que em mor... però amb un somriure a la cara".

No tots somriuen. Soraya, de l'Arenal, ha triat una taula i seu devora una de les seves potes, que sembla que la manté en posició vertical. Ella no sabia que no es podia menjar i després de vuit hores no està segura de si podrà resistir gaire més, tot i que afirma que ho intentarà.

La majoria comenta que té forces fins a la mitjanit. Ja es veurà, perquè a mesura que passen les hores les condicions de la prova empitjoren. Esperem que als dos darrers no els obliguin a posar-se cap per avall amb una mà al moble triat.

José, de Palma, assegura que no aixecarà la mà fins que el moble sigui seu, mentre que Hilario ja pensa a continuar fins diumenge, tot i que el mal de l'agulleta comença a ser molt molest.

Alguns hi han anat tots sols; altres, en parella. Tots diuen que de moment s'ho passen bé, malgrat el patiment. La música i els organitzadors hi ajuden. Això sí, cadascú té el seu dimoni particular. El de la jove palmesana Andrea probablement sigui compartit per molts: "El pitjor, el més mal de dur, el que es fa costa amunt, no és la necessitat d'anar al bany, la set o la gana, sinó veure que ningú s'aixeca, que tots volen aguantar tant o més que tu. Això desmoralitza".

Daniel Obando guanya el concurs

Finalment, el guanyador de la competició ha estat Daniel Obando per haver aguantat sense menjar, anar al bany i sense pràcticament moure's més de 14 hores seguides. En una nota de premsa, el comerç ha informat aquest diumenge que Obando va aguantar 14 hores, 21 minuts i 45 segons tocant un moble en el concurs "pioner" que es va realitzar dissabte a Palma.

stats