Societat 06/05/2023

Els treballadors del comerç a les Balears incrementaran el seu salari un 11% en tres anys

Patronals i sindicats, a través de l'Acord Tripartit, han pactat apujar un 2% l'increment d'enguany, fins a un 4,5%

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaEl Govern, les patronals i els sindicats han signat aquest dissabte l'Acord Tripartit per a l'Ocupació al Comerç, que ratifica el conveni col·lectiu negociat entre els agents socials i que permetrà que els treballadors del sector rebin una pujada salarial de l'11,1% en tres anys, fins al 2025. Segons ha informat l'Executiu, tot i que enguany encara regia el conveni actual, s'ha acordat incrementar un 2% el 2,5 inicial, fins a arribar a un 4,5%. El plantejament sobre aquest increment va sorgir per part dels sindicats, que defensaven la necessitat d'una pujada salarial per fer front als efectes de la inflació.

Així, aquest aspecte ha estat acceptat per les patronals, que han accedit a aplicar un 4,5% enguany i que han plantejat una pròrroga del conveni vigent, que s'estendrà fins al 31 de març de 2026. En aquest sentit, el primer any de la pròrroga, l'augment serà del 3,25% i, per al segon any, del 3%. En total, al final del període, la pujada serà de l'11,1% acumulat.

Aquests increments salarials beneficiaran al voltant de 82.000 persones que treballen en el sector del comerç a les Illes. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que aquest acord afavorirà els treballadors "en uns moments molt necessaris".

Les negociacions per tancar l'acord s'han dut a terme en el marc del diàleg social, entre les federacions de Serveis de CCOO, UGT i USO per part de les organitzacions sindicals, i Afedeco, Pimeco, Ascome i Pimeef per part de les empreses. En la trobada també hi ha fet de mitjancera la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, amb la qual s'han redactat els termes de l'acord.

Compromís per millorar la qualitat i la competitivitat del sector del comerç

Així mateix, les parts signants han acordat una sèrie de compromisos per avançar en la qualitat i la competitivitat del sector, com ara la formació com a eix principal per assolir nous reptes i l'adaptació a les necessitats dels consumidors.

D'aquesta manera, han destacat que se centraran especialment en la formació dual per a persones ocupades i desocupades. A més, el Govern s'ha compromès a incorporar en els nous centres integrats d'FP d'Hostaleria i Restauració instal·lacions específiques vinculades a la formació en les línies de carnisseria i peixateria, i s'impulsarà la col·laboració publicoprivada per poder acreditar noves instal·lacions en les quals impulsar la formació del sector del comerç.

Altres acords són, a través de l'Ibassal, aprofundir en seguretat i salut laboral per aconseguir entorns de treball més segurs i saludables en el sector del comerç, millorar les condicions de feina i reduir la sinistralitat i les malalties professionals, i incentivar l'elaboració de plans d'igualtat.

A més, han pactat instar que es prenguin mesures oportunes per evitar que es produeixin situacions de competència deslleial entre empreses i a fomentar el comerç de proximitat.

stats