Societat 26/03/2018

La nova flota de transport públic s'incrementarà un 64% i inclourà busos elèctrics i de gas

El Govern ha aprovat aquest dilluns el plec de condicions que regiran la futura concessió i dia 1 d'abril se n'obriran les pliques

Ara Balears
2 min
Bus del trajecte Paguera - Magaluf

PalmaLa Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha aprovat aquest dilluns els plecs de condicions del transport públic, que inclouen un increment del 64% de la xarxa de busos i la implementació de nous busos elèctrics i de gas. Així, l'edat mitjana dels busos passarà dels 13 anys actuals als 3 anys d'antiguitat. El director general de Mobilitat i Transport, Jaume Mateu, ha afirmat que aquest transport serà menys contaminant i que "aquesta tecnologia és el futur".

Marc Pons, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, ha anunciat l'aprovació de tres noves concessions que seran destinades a tres empreses diferents. Les empreses interessades podran presentar les seves ofertes a partir del pròxim 1 d'abril durant un període de tres mesos. Jaume Mateu també ha explicat que les noves concessions seran més flexibles i atorgaran un major control de les rutes al Govern. Els busos inclouran a partir del 2019 un GPS perquè el Govern pugui localitzar-los fàcilment i penalitzar o bonificar les empreses segons si compleixen les condicions aprovades.

La nova xarxa de transport públic inclourà, així mateix, un increment del 46% del quilometratge i d'un 48% de freqüències. A més, s'ampliaran els horaris existents, s'augmentaran les connexions directes i se'n crearan de noves. Aquestes mesures es faran efectives a partir de l'1 de gener del 2019 i tenen com a objectiu aconseguir una xarxa més efectiva que s'allunyi de l'actual xarxa devaluada. "És un salt de qualitat en el transport públic per carretera", ha assegurat Pons.

Els plecs de condicions han estat aprovats després d'un període d'exposició pública, durant els mesos de desembre i gener, en el qual tant ajuntaments i particulars com entitats del sectors econòmic i turístic han presentat fins a 23 al·legacions. Algunes de les demandes que s'han aprovat han consistit en l'ampliació dels horaris de les rutes per facilitar el transport a estudiants i a treballadors del sector turístic, que en temporada alta necessiten agafar el bus també els diumenges, a més de la recuperació d'alguns trajectes i la ubicació de noves parades.

stats