Educació
Societat 13/03/2023

Tots els sindicats de la Mesa Sectorial han ratificat el document de l’acord marc educatiu

El document crea un nou complement de carrera professional docent i marca una reducció progressiva de ràtios

ARA Balears
3 min
Mesa Sectorial d'Educació

PalmaTots els sindicats de la Mesa Sectorial d'Educació han ratificat aquest dilluns matí l'Acord marc sobre mesures sociolaborals i de millores educatives 2023-2027. L'acord s'ha assolit després d'haver incorporat a la redacció inicial 13 nous punts fruit del procés de negociació amb la Conselleria. El document, de 36 punts, crea un nou complement de carrera professional docent, redueix la càrrega a 18 hores lectives per als docents de Secundària i a 23 hores de docència directa a Infantil i Primària i marca una reducció progressiva de ràtios. L'acord es formalitzarà dijous amb la signatura del document al Consolat de Mar.

El conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, ha defensat que l'acord "dona resposta a reivindicacions socials" i ha insistit que "l'objectiu final és millorar l'educació i que l'alumnat sigui el principal afavorit de l'aplicació d'aquestes mesures". March ha valorat que aquest acord es prengui per unanimitat ja que el primer el varen signar tres sindicats (CCOO, STEI i, posteriorment, ANPE). "El d'avui és el resultat de tot un procés negociador, hem dialogat i mantingut moltes reunions, algunes reunions bilaterals, no ha estat una qüestió unilateral", ha subratllat.

Per altra banda, March ha afirmat que “aquest és un acord que obre una perspectiva de present però, sobretot, de futur, que s’ha d’aplicar a partir de la pròxima legislatura. Per tant, s’haurà de negociar, dialogar, aplicar i prioritzar. El primer acord es va complir pràcticament al 95%. El conseller ha volgut destacar el suport de les conselleries d’Hisenda i Presidència per fer-ho possible: “És un acord de Govern i això es visibilitzarà dijous amb la signatura del document al Consolat de Mar”.

Els sindicats avisen que seran exigent en el compliment

El sindicat CCOO ha avisat aquest dilluns que serà "exigent" en el compliment del nou acord marc educatiu i els seus terminis, "sigui qui sigui l'encarregat d'encapçalar la Conselleria d'Educació en els pròxims mesos i anys". Així s'ha expressat després de ratificar en la Mesa Sectorial el segon acord marc, amb un suport del 67 per cent de la afiliació que ha participat en la consulta.

CCOO s'ha mostrat convençut que el nou acord "conduirà a la millora de les condicions sociolaborals dels docents i de la qualitat de l'educació pública de les Balears". El sindicat ha valorat que es dona "resposta a demandes històriques" de la seva organització, com la reducció d'hores lectives, la disminució dels ràtios i la creació del complement de carrera professional. A més ha ressaltat que es crearà una comissió de seguiment, de la qual formarà part CCOO, que es reunirà almenys dues vegades a l'any. En el cas de l'STEI, la militància ha ratificat l'acord amb un 77 per cent dels vots. El sindicat considera que l'entesa "hauria d'haver arribat molt abans". Tot plegat, han dit, posa de manifest que el Govern que surti de les eleccions del mes de maig "tindrà la responsabilitat de tirar endavant totes les propostes per a la millora de l'ensenyament públic".

En la mateixa línia s'ha expressat ANPE, que ha valorat la signatura de l'acord, després de "successius estira-i-arronses", però ha avisat March que "no tiri coets de victòria, perquè els docents de l'escola pública continuen ressentits per no haver-se sentit escoltats aquesta última legislatura". ANPE ha dit que qüestions com la rebaixa lectiva o la creació de la carrera professional han estat clau perquè el sindicat hagi ratificat l'acord "en un exercici de responsabilitat", però ha advertit que "la implantació anticipada de la LOMLOE sense formació prèvia, el pla digital, l'excés de burocràcia, les situacions d'aprenentatge, el marcatge horari, el DUA i altres exigències implementades són aspectes que tenen disgustats i esgotats els mestres i professors".

stats