Memòria democràtica
Societat 07/11/2022

Un total de 30 ponents participaran en el segon cicle de conferències 'Tardor de memòria'

El conjunt de xerrades es desenvoluparan entre el 12 de novembre i el 12 de desembre

ARA Balears
2 min
El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el director general de Memòria Democràtica, Marc Andreu Herrera.

PalmaAquest dilluns s'ha presentat el segon cicle de conferències sobre memòria democràtica amb el títol 'Tardor de memòria', en el qual participaran 30 ponents relacionats amb el periodisme, la investigació, la judicatura o el documentalisme, amb l'objectiu de mostrar que "l'interès i la investigació per la recuperació de la memòria democràtica són latents en molts àmbits".

L'encarregat de presentar aquesta segona edició de l'esdeveniment, que recorrerà diferents espais de les quatre illes del 12 de novembre al 12 de desembre, ha estat el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, juntament amb el director general de Memòria Democràtica, Marc Andreu Herrera, segons ha informat el Govern en un comunicat.

"És un deure per a la institució reivindicar totes les disciplines que han treballat per assolir els drets de la veritat, la justícia i la reparació, i això és el que es vol reflectir també amb aquest programa", ha explicat Herrera, qui també ha recordat que l'assistència a aquestes xerrades és gratuïta i que totes seran interpretades en llengua de signes.

Per la seva banda, Yllanes ha indicat que mitjançant aquestes activitats, es posa "llum a un dels períodes més foscos de la història contemporània", tot i que encara "queda molt per fer". "Treballar per la memòria democràtica d'aquest territori és una tasca que es du a terme des de diverses disciplines i això enriqueix el resultat, així com el procés mateix", ha destacat el vicepresident.

Els ponents d'aquestes conferències han estat escollits de manera conjunta per la Direcció General de Memòria Democràtica juntament amb els membres de la Comissió de Fosses i Desapareguts i de la Comissió de Memòria i Reconeixements Democràtics del Govern de les Illes Balears. Aquesta feina conjunta ha donat com a resultat una selecció d'especialistes de diversos camps, i un programa que abasta temàtiques diferents, com són l'antropologia, la història, el món audiovisual, les arts escèniques, el periodisme o el camp de la judicatura, a més del testimoni de familiars directes.

"Com a ADN de les polítiques del Govern ens guia tant les comissions i els dictàmens del relator especial de les Nacions Unides sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, com per la consideració de la voluntat de les famílies. L'Executiu balear té molt clar que les polítiques de memòria no es poden fer sense tenir en compte les famílies afectades per la repressió feixista i les consideracions de professionals d'altres disciplines o professionals de la memòria", ha afegit Yllanes.

La primera d'aquestes conferències tindrà lloc dissabte que ve a la Vicepresidència del Govern i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, i comptarà amb la participació del magistrat Joaquim Bosch, de l'oficial retirat de l'exèrcit de l'aire Floren Dimas i de testimonis directes de la repressió en diferents contextos.

stats