Societat 31/07/2019

Una segona tortuga babaua pon ous a Eivissa

L'animal va escollir la platja del Cavallet, al Parc Natural de ses Salines

Ara Balears
2 min
Una segona tortuga babaua pon ous a Eivissa

PalmaUna tortuga babaua ('Caretta caretta') va pondre 102 ous durant la nit de diumenge a la platja eivissenca del Cavallet, al Parc Natural de ses Salines. És la segona vegada que un exemplar d'aquesta espècie pon ous a l'illa en els darrers cinc dies, segons l'oceanògrafa del Centre de Recuperació d'Espècies Marines (CREM), Verónica Núñez, i d'acord amb l'agència Efe. En l'anterior ocasió una tortuga va escollir la platja d'en Bossa.

Un operari encarregat de netejar la platja de ses Salines, va trobar el rastre de la tortuga i el niu amb els ous entre les 7 h, moment en el qual va alertar el 112. Els ous dels dos animals marins estan custodiats en un lloc del parc natural fins que neixin les tortugues, cosa que passarà d'aquí a 50 o 60 dies.

Com ja va explicar a l'ARA Balears Guillermo López Torrents, oceanògraf especialitzat en tortugues que ha treballat sis anys en la conservació d'aquests animals a Costa Rica i Panamà per l'ONG Sea Turtle Conservacy, Turquia i Grècia són les principals zones de posta d'ous de la Mediterrània, tot i que de manera puntual es registren casos com el d'Eivissa. Ni al litoral ibèric ni a les Illes hi ha cap platja on vagin a niar les tortugues marines.

"La pressió humana és un factor important perquè aquests animals no vinguin a les nostres platges, ja sigui per la contaminació lumínica o les urbanitzacions", apunta López. De fet, les tortugues adultes eviten la llum perquè hi són sensibles i per aquesta raó surten a la superfície a la nit, quan la temperatura de l'arena és més baixa i poden evitar els depredadors. Així i tot, l'oceanògraf comenta que els darrers anys s'han detectat més casos puntuals com el de la platja d'en Bossa, i assegura que amb mesures de protecció realment podrien augmentar els casos a les Balears i la costa espanyola.

L'expert també afirma que seria interessant fer estudis sobre els canvis que pateix la temperatura de l'arena a les platges balears i peninsulars, perquè aquest és un factor determinant. Les tortugues són rèptils i depenen de la temperatura de l'arena, on enterren els ous, ja que els embrions seran mascle o femella en funció dels graus: entre 28 i 30 en el primer cas i entre 28 i 31 en el segon.

Què has de fer si trobes una tortuga fent la posta d'ous?

El primer que s'ha de fer és estar en silenci i evitar moviments bruscos. També és imprescindible no posar-se davant la tortuga perquè no et vegi, perquè s'espantarà i deixarà els ous abandonats. D'acord amb Guillermo López, no es pot enfocar l'animal amb llum blanca, però sí que se'n pot utilitzar una que sigui vermella. També s'ha d'evitar que més de deu persones estiguin (sempre darrere la tortuga) al voltant de l'animal perquè poden notar els moviments a l'arena.

stats