Societat 21/02/2019

El Govern assegura que les obres del torrent de na Bàrbara aguantaran pluges durant 500 anys

Generalment, el llit d'un torrent aguanta els aiguats de deu anys, "per això donam aquest marge de seguretat", ha dit el conseller de Medi Ambient

K. O.
2 min
Les obres al torrent de na Bàrbera de Palma evitaran futures inundacions

PalmaLes obres que s'estan duent a terme al final de la conca del torrent de na Bàrbara, a Palma, permetran que pugui aguantar episodis de pluges durant els pròxims 500 anys, segons ha assegurat aquest dijous el conseller de Medi Ambient, d'Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal.

Vidal ha explicat que, generalment, el llit d'un torrent aguanta els aiguats de deu anys, per això "donam aquest marge de seguretat, perquè està ubicat en un nucli urbà habitat", ha dit.

El projecte, que es va iniciar el mes de novembre, ha suposat una despesa de 449.897,48 euros, i està previst que finalitzi a principi d'aquest mateix estiu. L'actuació millorarà el torrent mitjançant la neteja i la canalització d'aquest tram, que té una longitud de 280 metres. Fins ara, na Bàrbara es trobava sense canalitzar entre l'avinguda de Mèxic i la carretera de Manacor i suposava un potencial risc d'inundació.

El torrent té una longitud aproximada de 17,17 km i una conca de 36 km². Per tant, genera una potència d'aigua molt elevada en una zona que, a més, està sotmesa a una forta pressió urbanística.

Com que es tracta d'una zona en risc d'inundació greu, i davant la necessitat d'assegurar la seguretat de les persones, les mesures que s'hi han pres van encaminades a millorar la capacitat de desguàs de l'aigua en comptes de recuperar les funcions d'infiltració en aqüífers i de connector ecològic, com seria preferible, segons han explicat des de Medi Ambient.

El conseller també ha comentat que les actuacions que s'estan duent a terme a diferents torrents per tal de prevenir futures inundacions, estan supeditades al tram escollit i l'horografia del terreny. D'aquesta manera, Medi Ambient prefereix preservar la vegetació perquè aturi l'aigua i minvi la seva velocitat a l'inici de cada torrent, però al final s'han de fer obres importants per encarrilar.

Polèmica i crítiques

El col·lectiu ecologista Terraferida denuncià la destrossa del torrent de na Llebrona, a Manacor, amb maquinària pesant per part de la Conselleria de Medi Ambient, a la qual demanà que "abandoni aquestes neteges salvatges i que es respectin els ecosistemes tan valuosos".

"La carrera absurda per veure quin partit neteja més quilòmetres de torrents té conseqüències desastroses per al patrimoni natural de Mallorca", afirmaven en un comunicat. Segons l'entitat, "Medi Ambient ha arrasat els darrers mesos una part del torrent de na Llebrona i del Rieró de na Borges al seu pas per la vall de Manacor".

Terraferida també denuncià que "aquestes actuacions estan fent malbé estructures d’enginyeria hídrica tradicional, com parets seques, síquies i albellons". Els torrents i el seu entorn "han estat maltractats durant dècades, i aquestes actuacions són una agressió més", criticaren. "Els torrents que duen sediments i vegetació, com han fet durant milers d'anys no estan bruts i l'administració té tècnics qualificats que ho saben", assenyalaren al comunicat.

stats