Societat 04/12/2023

Tornen a treure a licitació les obres de la Caixa de Música per incompliments actuals

L'empresa adjudicatària, encarregada del projecte, s'ha declarat incapaç de finalitzar l'obra al·legant causes externes

ARA Balears
2 min
La Caixa de música en obres

PalmaEl Patronat de la Fundació Orquestra Simfònica de les Balears (FOSIB) ha acordat aquest dilluns iniciar l'expedient de resolució del contracte de les obres de construcció de la Caixa de Música amb l'empresa Construcciones Alea S. L., davant els incompliments de l'actual empresa adjudicatària, que s'ha declarat incapaç de finalitzar l'obra. Segons ha informat la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, i ha recollit Europa Press, tornaran a treure a licitació el projecte com més aviat millor, "ja que és estratègic per a les Illes en la seva aposta per fer de la cultura una de les senyes d'identitat".

Aquesta decisió s'ha pres a conseqüència de l'incompliment de l'execució de les obres i per la manca de resposta de l'adjudicatària als informes sol·licitats recentment per la Conselleria sobre l'estat real de les obres. Cal tenir en compte que el 16 de juny del 2021 es va formalitzar el contracte d'obres de construcció de la nova seu de la FOSIB per 6,2 milions d'euros més IVA, amb un termini d'execució de 22 mesos. El 30 de gener es va rebre per part de l'empresa una sol·licitud d'ampliació del termini fins al 30 de desembre del 2023.

Això no obstant, el maig es va emetre un informe per part de la direcció facultativa de l'obra en què no s'observava cap objecció per a l'ampliació del termini i el 12 de juliol es va emetre un altre informe per part de la direcció relatiu a l'estat actual de les obres i la previsió de compliment, en què es concloïa que quedaven per executar els capítols més sensibles del projecte.

Concretament, l'estat d'execució era del 36,76%, i no es notava un augment en el ritme de les tasques, segons ha indicat la Conselleria. D'aquesta manera, era previsible que no es pogués complir el termini estimat del 30 de desembre. Així, el 26 d'octubre, l'empresa va presentar un escrit en el qual es declarava incapaç de fer l'obra i sol·licitava la resolució del contracte d'obres de mutu acord, al·legant causes externes.

Després d'avaluar les raons exposades per l'empresa adjudicatària, la Conselleria va arribar a la conclusió que no han incorregut noves circumstàncies que impliquin una resolució amistosa. Quan l'expedient de resolució del contracte es faci efectiu, el Patronat de la FOSIB iniciarà els tràmits de licitació per a un nou concurs públic, i s'estudiarà el punt de partida de la nova licitació. Així mateix, de manera paral·lela, tècnics de la Direcció General d'Arquitectura faran un informe amb les mesures de seguretat convenients que evitin perills a tercers en l'estat actual de l'obra, mentre no es reprenguin les tasques.

stats