Societat 07/06/2022

Torna la Selectivitat sense baixes per covid-19, dos anys després

Més de 4.600 alumnes comencen les proves aquest dimarts, un 10% menys que l'any passat

3 min
Alumnes abans de començar l'examen d'Història d'Espanya.

PalmaLa imatge és la de cada any: estudiants en grup, fent-se preguntes i repassant entre ells apunts; alguns encara a mà, altres picats a l'ordinador. La Selectivitat ha començat aquest dimarts a les Illes Balears i ha tornat a pràcticament la normalitat del 2019. Les mascaretes es poden comptar amb els dits d'una mà i cap alumne ha quedat sense fer la prova, segons ha assegurat el coordinador, Joan Antoni Mesquida. "Els positius s'han de posar la mascareta i tenir una mica més de distància, però es veu com un constipat", ha detallat.

D'altra banda, les ràtios dins les aules de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han tornat als aforaments prepandèmia i les seus han passat de 14 el 2021 a les 9 d'enguany. Així i tot, s'ha mantingut seus que es varen habilitar expressament per la crisi sanitària, com ara el Palau dels Congressos. "És una manera de distribuir millor i evitar aglomeracions; la situació sanitària ha millorat, però s'ha de ser una mica previngut", ha defensat la vicerectora d'Estudiants, Carmen Touza.

Enguany s'han matriculat 4.671 alumnes per fer la Selectivitat a l'Arxipèlag, un 10% menys que l'any passat. D'aquests, 3.726 són alumnes dels centres educatius de Mallorca, 429 de Menorca, 500 d'Eivissa i 16 de Formentera. Segons Mesquida, és normal que pugin i baixin els matriculats depen de cada any: "No li donam importància perquè és habitual, hem de veure el futur com anirà", ha dit. Pel que fa als docents, seran més de 250 els que s'encarregaran tant de controlar el desenvolupament de les proves com de la posterior correcció dels exàmens.

Estudiants abans de fer la prova, al voltant de l'edifici Gaspar Jovellanos.

"Una valeriana abans de venir ajuda"

Com sempre, els nervis envaeixen l'ambient abans d'aquestes proves: els estudiants saben que es juguen entrar als estudis que més els agraden. "Prendre una valeriana abans de venir ajuda; si no, coneixent-me, ja estaria amb tres atacs de pànic diferents", diu en Sergio, que d'aquí a pocs minuts entrarà a fer la prova d'Història d'Espanya. Després haurà de fer la de Català i per avui serà tot. "Comencem amb les més complicades i està bé, així ens les llevam de damunt", afirma. Ell vol fer el grau d'Educació Infantil a la UIB, i ja ha fet les proves d'admissió específiques (PAP) per poder accedir a la formació. Assegura que varen anar "superbé", que "són bastant senzilles". Sabrà les notes de la Selectivitat i les PAP la mateixa setmana.

Devora seu hi ha na Núria, que vol fer Disseny Gràfic, però a Barcelona o a Madrid. Encara que si no li arriba la nota "em quedaré a Mallorca", conta. Vol anar fora per l'experiència de sortir de l'Arxipèlag, però també perquè "m'han dit que estudiant allà el nivell és més alt", et preparen molt millor", assegura aquesta estudiant. Paula també té pensat marxar, en el seu cas té clar que serà a Barcelona a fer Belles Arts. "El pla B és Granada, però és la nota més alta, així que crec que no serà", explica.

Dins el mateix grup, na Míriam conta que té "molta por" pels exàmens que venen, i assegura que està nerviosa. En el seu cas, vol estudiar Disseny d'Interiors a Mallorca, per la qual cosa no necessita la Selectivitat, "però la faig per si de cas", diu. A final de mes haurà de fer la prova específica que li ha de permetre accedir a l'Escola d'Art i Superior de les Illes Balears.

stats