LGTBI
Societat 10/12/2022

Toni Esteva, exvicepresident de Ben Amics: "Jaume Matas va ser qui em va treure de l'armari!"

L'expresident del Govern convocà la premsa quan Ben Amics anà al Consolat per primer pic

2 min
Toni Esteva.

Palma“El dia que anàrem al Consolat de Mar, perquè Jaume Matas ens rebés, voltàrem el cantó d’Antoni Maura amb el passeig de Sagrera i començàrem a veure periodistes amb càmeres i micros, i jo vaig dir a Pere: ‘Pere, què hem de fer?!’. Ell em va respondre: ‘Ara ja no podem tornar arrere. En ser enmig de la mar han de nedar. Així és que anem a veure el president”.

Així recorda qui aleshores era vicepresident de l’associació Ben Amics, Toni Esteva, com a mitjan anys noranta, de cara a la família, va sortir de l’armari abans d’allò que tenia previst.

“Encara no feia un any que l’associació LGTBI estava creada, quan demanàrem a Matas que ens rebés. Aleshores nosaltres no teníem encara experiència política i anar al Consolat ens pareixia una cosa molta grossa. I tampoc no pensàrem que hi hauria presència dels mitjans de comunicació. Pensàvem que seríem nosaltres dos i Jaume Matas. I res va passar així com pensàvem que hauria anat”, rememora Esteva. “Jo sempre he dit que qui em va treure de l’armari va ser Jaume Matas”, comenta qui també va ser membre d’Els Verds i regidor de l’Ajuntament de Palma.

“En arribar al Consolat, a mi les cames em feien figa, i el cap de premsa em va dir que ja faríem les declaracions en sortir de la reunió. En cap moment, ningú no va ens va demanar si en volíem fer i varen donar per descomptat que les faríem. I en sortir, parlàrem als mitjans escrits i també a ràdios i a teles. Mon pare i ma mare em veieren per l’Informatiu Balear i jo després els vaig telefonar. Jo ja no sé què els vaig dir, però record que no s’enfadaren gens, que m’entengueren. Amb els meus germans, la cosa va anar diferent. Em retragueren que no els hagués dit res. I pel poble deien a ma mare que m’havien vist per la tele, i pareix que ho deien amb alegria i respecte”, diu l’exregidor, que en aquells temps feia pocs anys que havia abandonat el seminari.

Dia 28 de juny del 1998, coincidint amb el dia de l'Orgull, el setmanari Brisas es publicà amb aquest portada.

Tot i aquesta sortida “presidencial” de l’armari, al cap de poc temps, Toni Esteva es va a tornar a tapar la cara. En aquesta ocasió era per aparèixer a la portada del setmanari Brisas, de la darrera setmana de juny del 1998. “Allò tenia una explicació: hi havia menbres de Ben Amics que encara no havien fet saber la seva orientació a la família. Per tant, acordàrem que en sortiríem tres de tapats i tres amb la cara descoberta. I jo vaig ser dels que em vaig posar la careta perquè la cosa quedàs compensada”, diu Esteva, que apareixia a la part superior de la dreta de la portada del setmanari.

Mostrant la cara, apareixien el periodista felanitxer Miquel Àngel Ariza, Alberto Hervàs i el president de Ben Amics, el campaneter Pere Morell. A l’interior de la revista, els que duien careta asseguraven que ho feien perquè “ser gai a la Part Forana no és el mateix que ser-ho a Palma”.

stats