Va de llibres
Societat 29/07/2023

Toni Cruanyes: "Malgrat que parla de Rússia, és un llibre per llegir a la piscina o a la platja"

El presentador del 'Telenotícies vespre' recomana 'El mag del Kremlin', una novel·la enigmàtica sobre la mà dreta de Putin

2 min
Toni Cruanyes

BarcelonaEl sociòleg i assessor polític Giuliano da Empoli (Neuilly-sur-Seine, França, 1973) va escriure El mag del Kremlin (Empúries / Seix Barral) abans de l'esclat de la guerra d'Ucraïna, però el llibre no es va publicar fins al 2022. Aleshores, el conflicte amb Rússia ja feia mesos que estava actiu. L'actualitat va situar el títol a primera línia mediàtica i el va convertir en bestseller a França, on va rebre el gran premi de novel·la que atorga l'Acadèmia Francesa i va ser finalista del premi Goncourt. El llibre va arribar el març passat a les llibreries amb una traducció de Josep Maria Pinto al català i d'Adolfo García Ortega al castellà. Al periodista i presentador del Telenotícies vespre, Toni Cruanyes, l'ha fascinat.

La novel·la segueix l'enigmàtic Vadim Baranov, un productor de reality shows que es converteix en l'ombra de Putin i que s'inspira parcialment en Vladislav Surkov, un dels assessors més pròxims al president de Rússia durant les últimes dècades. A través de les vivències del protagonista, el llibre retrata les traïcions, les enemistats i els interessos d'oligarques i aduladors dins el cor del poder rus, com també els misteris foscos del règim, les dificultats per sortir-ne i l'absència d'un contrapoder. "Mostra l'evolució personal del protagonista en paral·lel a la de Putin. Parla de tot allò a què et vols agafar en moments de crisi o d'incertesa global i permet entendre el nacionalisme rus i també com hem arribat fins aquí", subratlla Cruanyes, que l'any passat va debutar a la narrativa amb La vall de la llum (Destino), premi Josep Pla.

La faceta de Cruanyes com a escriptor també el porta a destacar l'engranatge literari i la veu narrativa rere El mag del Kremlin. "Està molt ben escrit, en forma de thriller, i l'autor té una gran capacitat narrativa per atrapar-nos", diu Cruanyes, que considera que el vessant polític del llibre no ha d'espantar els lectors: "Malgrat que parla de Rússia, me l'imagino com un llibre per llegir a la piscina o a la platja".

stats