PALMA
Societat 30/01/2019

900 tones menys de matèria contaminant a la platja de Palma

Les obres del nou col·lector i el dipòsit de laminació començaran el mes de març

Aina Riera Serra
2 min
Platja de Ciutat Jardí, a Palm a

PalmaLes obres d'adjudicació del nou col·lector interceptant i el dipòsit de laminació que evitaran el vessament d'aigües brutes a la platja de Palma començaran el mes de març. Segons Emaya, aquestes dues instal·lacions aconseguiran evitar que 900 tones de matèria contaminant arribin a la mar. Això vol dir que es reduiran un 90% les càrregues de residus i aigües fecals.

Aquest dimecres s'ha aprovat la proposta d'adjudicació a l'empresa Acciona per 22,6 milions d'euros, 4 milions menys que la previsió inicial. Es preveu que les obres tinguin una durada de 18 mesos.

La regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, ha explicat que el nou col·lector tindrà un diàmetre de 2 metres i una llargària de tres quilòmetres i canalitzarà les aigües des de les avingudes fins a la depuradora del Coll d'en Rabassa. D'altra banda, el dipòsit de laminació retindrà les primeres pluges (és a dir, les que cauen durant els primers 45 minuts), que són les més contaminants. Això impedirà la saturació de la depuradora i que les pluvials arrosseguin les fecals i aquestes vessin a la platja.

Per la seva banda, el batle de Palma, Antoni Noguera, ha destacat que se soluciona així un problema històric i ha reiterat la seva sorpresa davant les crítiques del Partit Popular, que ha titllat de "demagògiques". I és que, segons han explicat tant Truyol com Noguera, feia més de 10 anys que no es feien inversions en la xarxa de pluvials i fecals a Palma.

Pel que fa a la nova depuradora, la regidora Neus Truyol ha explicat que és un projecte del Ministeri de Medi Ambient, que va adquirir un compromís ara fa dos anys i que té un pressupost inicial de 100 milions d'euros. Tot i això, de moment està en fase de redacció de l'avantprojecte.

stats