Un test per predir l'Alzheimer una dècada abans dels símptomes

Investigadors identifiquen quatre proteïnes que anticipen el risc de patir demències

G.G.G.
2 min
alzheimer

BarcelonaFa temps que la ciència busca la manera d’anticipar-se al diagnòstic de demències com l’Alzheimer. Actualment, aquestes malalties s'acostumen a detectar quan el pacient ja en té símptomes i això fa que, quan es visiten i busquen ajuda, la seva patologia estigui avançada i les alternatives terapèutiques –hi ha pocs fàrmacs en estudi que hagin rebut l'aprovació de les agències reguladores– quedin encara molt més limitades. Ara investigadors de la Universitat de Xangai han fet un pas endavant per obtenir una eina basada en una anàlisi de sang –una de les apostes de la comunitat científica en la detecció precoç de diverses malalties– per poder predir fins una dècada abans que un pacient tindrà una patologia neurodegenerativa.

La clau d’aquesta troballa són quatre marcadors biològics, és a dir patrons de proteïnes de plasma sanguini, que s'intuïa que tenien vincles amb el desenvolupament de la demència. Es tracta de la GFAP, la NEFL, la GDF15 i la LTBP2. Un estudi publicat aquest dilluns a la revista Nature Aging va analitzar les dades de 52.645 adults sense demències procedents del macroprojecte de dades biomèdiques Biobank del Regne Unit. Aquestes dades es van recollir entre el 2006 i el 2010. Els investigadors van fer un seguiment mitjà de 14 anys de 1.417 participants que van acabar sent diagnosticats de demència. D'aquests, més de la meitat (833) ja presentaven la malaltia passats els primers 10 anys, segons es detalla a la revista.

A partir d'aquests resultats, els científics van elaborar un model predictiu del risc i van comprovar que els nivells alts de les proteïnes GFAP, NEFL, GDF15 i LTBP2 alertaven del risc de patir Alzheimer i demència. Per exemple, la inflamació del cervell pot provocar que les cèl·lules anomenades astròcits produeixin en excés la GFAP, una proteïna que els investigadors assenyalen que té un alt valor predictiu. Aquest patró comença a experimentar canvis una dècada abans del diagnòstic i les persones amb aquesta proteïna a nivells elevats tenien més del doble de probabilitats de desenvolupar demència que aquelles amb nivells més baixos. La proteïna NEFL, en canvi, està relacionada amb el dany de les fibres nervioses i la GDF15 es vincula a danys als vasos sanguinis del cervell.

Si aquesta eina es combina amb factors de risc convencionals, com l’edat, el sexe i la susceptibilitat genètica, els perfils de les proteïnes permeten estimar el risc de patir la malaltia amb una precisió que, sobre el paper, s’enfila fins al 90% dels casos. Per què és important la detecció precoç de la demència i l'Alzheimer? Perquè permetrà identificar quins pacients es poden beneficiar dels dos fàrmacs que continuen en revisió de l'Agència Europea de Medicaments contra la patologia, el lecanemab i el donanemab, subratllen els investigadors.

stats