Societat 15/09/2021

La Policia Local de Palma podrà sancionar les terrasses que envaeixin la via pública a partir de l'1 d'octubre

Les multes per ocupar la carretera oscil·len entre els 750 euros i els 1.500 euros, segons el portaveu del govern municipal, Alberto Jarabo

2 min
Una de les terrasses de Palma que ocupa la via pública.

PalmaL'Ajuntament de Palma no tornarà a prorrogar la mesura que permet que els bars i restaurants ocupin part de la carretera amb les seves terrasses. Això estarà prohibit a partir de dia 1 d'octubre, quan "la Policia Local ja podrà sancionar" els propietaris que no les hagin retirat, segons ha informat aquest dimecres el portaveu del govern municipal, Alberto Jarabo.

El regidor de Participació Ciutadana ha explicat que aquesta mesura es va arribar a prorrogar fins a tres vegades, però que a hores d'ara no hi ha motius suficients per mantenir-la. "Els informadors de Govern Interior ho han comunicat a la immensa majoria d'establiments, que ho han acceptat amb comprensió. Ha estat una mesura que ha funcionat de manera raonable", ha argumentat.

Jarabo manté que "no hi haurà un període de gràcia posterior a la primera setmana d'octubre" i que la fase de retirada de les terrasses que s'hagin instal·lat a la carretera –en el cas dels restaurants i les cafeteries que tinguin places d'aparcament just davant– acabarà el 30 de setembre. A partir d'aleshores, Jarabo ha apuntat que els policies municipals podran posar multes que oscil·len "entre els 750 i els 1.500 euros per ocupació no autoritzada, segons l'extensió ocupada, de manera irregular".

El titular de Participació Ciutadana ha assegurat que el Consistori ha fet una "anàlisi de la situació actual i s'ha vist que el 30 de setembre és la data adequada: fa menys calor, comencen les escoles i hi ha menys turisme". A més, ha manifestat, "les entitats veïnals han mostrat temor perquè les terrasses es poguessin consolidar al nostre espai públic". Així mateix, l’únic motiu pel qual es podria prorrogar la mesura és si es detecta “risc d’increment de casos de covid-19 per aforament o que arribàs una nova onada de la pandèmia”. 

Gratuïtat de taxa de terrasses

Per altra banda, el portaveu municipal ha comunicat que l'excepció de pagar les taxes de terrasses es mantindrà fins dia 31 de desembre. L'Ajuntament xifra en prop d'1,4 milions d'euros la quantitat de doblers que deixarà d'ingressar per any a conseqüència d'aquesta mesura. "Hi ha 1.200 establiments amb llicència de terrasses, tot i que la taxa varia segons la zona i l'espai", ha puntualitzat Jarabo.

Preguntat en roda de premsa sobre si l'equip de govern preveu ampliar aquesta excepció més enllà del desembre, el regidor ha reconegut que no s'ho han "plantejat", però entenen que "ha estat suficient, perquè ja duim gairebé dos anys d'exempció". Cal recordar que aquesta mesura s'aprova trimestralment i que la darrera pròrroga s'acordarà al ple de setembre.

stats