Patrimoni
Societat 18/03/2024

ARCA anuncia els candidats als premis Destrucció del Patrimoni 2024

La terrassa d'Es Baluard, l'esbucament del teatre Defensora de Sóller i la instal·lació massiva de plaques solars en sòl rústic han estat els elegits

ARA Balears
2 min
El teatre Defensora de Sóller, abans de l'esbucament

PalmaL'Associació per a la Revitalització de Centres Antics (ARCA) ha fet públic aquest dilluns els candidats a guanyar el premi Destrucció del Patrimoni 2024 que entregaran el pròxim dimecres, 20 de març. Enguany els tres seleccionats han estat la terrassa d'Es Baluard, el teatre Defensora de Sóller i la instal·lació de parcs fotovoltaics en sòl rústic.

A través d'una nota de premsa, des de l'entitat han explicat que han elegit les obres de la terrassa d'Es Baluard com un dels finalistes perquè són "un projecte invasiu i sense respecte al patrimoni". "No es pot consentir que s'insereixin en la murada de Palma unes instal·lacions que volen crear un ambient més acostat a la terrassa d'un hotel exclusiu i d'alt standing, que un bar-restaurant al servei d'un museu i que utilitza el Patrimoni com si fos un contenidor i no el respecta", han sentenciat.

Per altra banda, el segon dels finalistes al premi Destrucció del Patrimoni 2024 ha estat l'esbucament del Defensora de Sóller. En aquest cas, han denunciat que amb l'esbucament, han eliminat del mapa un teatre amb un "gran valor històric i patrimonial de Sóller". A més, han destacat que el teatre Defensora és un exemple "únic" a les Illes Balears, ja que queden pocs exemples a l'Estat d'arquitectura civil industrial de finals del segle XIX. Des d'ARCA han destacat que l'esbucament ha estat conseqüència de la deixadesa i la gestió "poc respectuosa" de les autoritats.

El darrer dels candidats és la instal·lació de parcs fotovoltaics a terrenys agrícoles i forestals. Des de l'Associació asseguren que aquesta pràctica tan "habitual" els darrers anys és "una amenaça disfressada d'ecologisme" i "un despropòsit que passa factura al nostre paisatge i al nostre futur en la planificació alimentària". "L'energia fotovoltaica ha passat de ser una necessitat per a la descarbonització, a un negoci lucratiu a costa del nostre sòl, del futur agrícola de Mallorca i del nostre paisatge".

D'altra banda, aquest dimecres també s'entregaran els premis Protecció del Patrimoni. En l'edició d'enguany estan nominats Can Vivot (per la recuperació, conservació i adaptació a les visites), la lluita contra les pintades vandàliques d'alumnes de l'escola Sant Francesc i la conservació i recuperació del frontó de Sineu.

La gala d'entrega dels premis es durà a terme aquest dimecres, 20 de març al restaurant Portitxol (a partir de les 21 hores) i els assistents al sopar seran qui decidiran qui són els reconeguts amb el Protecció del Patrimoni 2024 i el Destrucció del Patrimoni 2024.

stats