Successos
Societat 05/09/2023

S'ha enfonsat el teatre Defensora de Sóller

Alarma entre els veïns del carrer que n'han avisat les autoritats a primera hora del matí

Rosa Campomar
2 min
Interior del teatre Defensora després de l'esbucament

PalmaEls veïns del carrer Reial de Sóller han avisat a les 9 h de l'esbucament de l'edifici del teatre Defensora. L'alarma entre els sollerics ha estat important, ja que part de les restes del teatre han caigut al carrer molt a prop de les cases. Immediatament, s'han traslladat a la zona membres de Bombers de Mallorca, Guàrdia Civil i Policia Local. La zona ha quedat acordonada, ja que no es podia circular pel carrer. Així i tot, l'impacte més important de l'esbucament s'ha produït a l'interior de l'edifici.

El regidor d'infraestructures, Carles Darder, ha confirmat l'esbucament d'una part de la paret lateral que aguanta la teulada antiga del teatre. “Gran part de les restes han caigut a l'interior de l'edifici, encara que hi ha una part que ha acabat a la via pública i a un habitatge on no hi ha ningú. Afortunadament, no s'hi han de lamentar danys personals”.

Ara mateix encara és prest per saber els motius del succeït i valorar-ne les pèrdues. “Actualment, els tècnics estan començant a avaluar la situació, però no descartam que el vent de més de cent quilòmetres que vàrem patir a la darrera tempesta hi hagi tingut a veure”.

Cal tenir present que l'edifici, que fou construït al segle XIX, està en procés de rehabilitació i per això tenia part de la coberta sense cobrir. El regidor ha recordat que aquestes obres es fan en diferents fases; “la segona, en la qual ens trobàvem, estava aturada i l'havíem de reprendre en els propers mesos. Ara haurem de valorar la situació i veure què hem de fer”.

De moment, l'Ajuntament ha informat que els serveis tècnics avui reforçaran la façana amb una bastida de subjecció i llevaran les restes de la via pública, de manera que es pugui tornar a circular pel carrer.

Jaume Casesnoves, president de la Societat Defensora Sollerense, està desolat i frustrat. "Fa 24 anys vàrem haver de cedir l'edifici a l'Ajuntament perquè nosaltres no el podíem mantenir, es varen comprometre a fer-ho ells i no ho han fet. Són molts d'anys de passar pena, fer les obres de la Defensora és pitjor que gestionar Wall Street", relata. Casesnoves fa referència al rosari d'aturades i complicacions que han arrossegat aquestes obres. "Quan ja pareixia que tot estava enfilat, el passat mes de maig l'empresa les va aturar per la pujada de costos del material. Ara ja semblava que s'estava acabant la revisió de preus i, fins i tot, fa uns dies la consellera de Cultura va visitar les obres per veure la possibilitat de donar suport al procés"

Casesnoves explica que tota la part nova està intacta i que "el que s'ha vist afectat és la part que es va reformar fa vint anys, que en principi estava bé i no s'havia de tocar". Segons el president de la societat, els tècnics pensen que podria ser que l'enfonsament fos per les filtracions d'aigua d'unes canonades de les parets de la reforma antiga que haurien afectat els travessers. "Ha desaparegut el pati de butaques i el frontal. Només s'ha salvat l'escenari. És frustrant. Si ja ha costat arribar fins aquí, no em puc imaginar el que costarà ara amb tota aquesta reforma que no estava prevista i que s'ha d'afegir".

stats