ARCA
Societat 13/03/2024

Can Vivot, els alumnes de Sant Francesc contra les pintades i la recuperació del frontó de Sineu; premis ARCA 2024

Els guardons es lliuraran durant el sopar que fa l'entitat amb els socis i simpatitzants

ARA Balears
2 min
El professor Jordi Carulla i alumnes de Sant Francesc

PalmaARCAa ha anunciat els premis que anualment l'associació atorga per reconèixer la tasca d'alguna persona o col·lectiu que hagi vetllat per a la protecció del patrimoni. L'entitat ha fet públic aquest dilluns els tres guardons 'en positiu' que tenen com a objectiu reconèixer la feina impulsada per diverses persones o col·lectius. En aquesta edició són:

El professor Jordi Carulla i els alumnes de Sant Francesc

Segons relata l'entitat proteccionista, a l’assignatura Cooperació i Serveis a la Comunitat, dirigits pel professor Jordi Carulla, alumnes d'entre 12 i 13 anys varen decidir impulsar qualque iniciativa per manifestar el rebuig a les pintades vandàliques que feien mal les parets del seu entorn. Després de sospesar altres possibilitats, entre les quals es trobaven netejar-les i manifestar-se, decidiren fer un inventari de les pintades vandàliques a Canamunt, amb la complicitat de la seva escola de Sant Francesc.

L’objectiu era entregar el resultat al batle i exigir-ne la neteja. El professor de l’assignatura, Jordi Carulla, els organitzà en grups de sis infants. Durant tres hores setmanals i durant dos mesos cartografiaren les pintades d’una part de Palma amb un resultat preocupant que a hores d’ara no ha millorat. Aquests infants clamen l'eficàcia en la neteja i demostren educació entre els més joves, que són el futur. Volem posar de manifest la gran feina i el compromís del seu professor i de l’escola de Sant Francesc

El projecte de recuperació a Can Vivot

ARCA justifica el premi per "la feina gairebé heroica de Pedro Montaner per tal de conservar el llegat familiar d’un edifici que té una història de més de 700 anys és encomiable. No hauria estat possible sense el compromís de la seva dona, Magdalena de Quiroga i dels seus fills, que garanteixen el futur d’aquest Patrimoni".

Segons destaca ARCA, "Can Vivot és l’única casa noble sencera en continent i en contingut que queda a la ciutat de Palma. Volem aprofitar aquest premi d’ARCA per animar les autoritats i l’administració que ajudi aquest emprenedor amant del patrimoni i que es facilitin els permisos i les ajudes necessàries per a la visita i conservació d’aquest bé únic. Fins ara, més aviat s’ha trobat més entrebancs que agraïments".

Juan Fernández Mena per la conservació i recuperació del frontó de Sineu

Al comunicat on anuncia els premis, ARCA diu: "La recuperació del Frontó de Sineu per part del seu propietari actual, Juan Fernández Mena, mereix el nostre aplaudiment i reconeixement. Ha recuperat un patrimoni arquitectònic, social i esportiu. La seva iniciativa, respectuosa amb el passat, ja ha permès la creació d'una societat esportiva i partits, a més de la recuperació del cinema a l'aire lliure i altres esdeveniments. Diu el propietari que trobar l'oportunitat de recuperar aquest frontó va ser una carambola que el va connectar amb moments molt feliços de la seva infància. Per Sineu i per Mallorca, una fortuna".

Els premis es lliuraran durant el sopar de socis i simpatitzants d’ARCA. S'hi entregaran aquests tres premis que valoren l’esforç de persones o entitats en la defensa del patrimoni. L'entitat ha recordat que aquest guardó està reservat a iniciatives privades i mai no s’atorga a administracions, ja que som de l'opinió que conservar el patrimoni públic i obligar a preservar-ne el privat és la seva obligació. Així mateix, Arca anunciarà els guardons negatius pròximament.

stats