Urbanisme
Societat 23/01/2024

Patrimoni dona llum verda al restaurant damunt la murada d'Es Baluard

Les obres de construcció es paralitzaren el passat mes de setembre

2 min
Les obres de la murada d'es Baluard es varen paralitzar fa uns mesos

PalmaEl Consell de Mallorca ha donat llum verda a les obres del restaurant del museu Es Baluard damunt la murada de Palma. La Comissió insular de Patrimoni Històric d'aquesta institució ha aprovat aquest dimarts, amb deu vots a favor, dos en contra i una abstenció, permetre continuar les obres que es paralitzaren el passat mes de setembre a partir d'una denúncia de l'entitat de protecció del patrimoni ARCA perquè s'hi construïa més que allò inclòs al projecte aprovat un any abans.

Aquest projecte, impulsat pel grup de restauració català Tragaluz, es va aprovar el mes de juliol de 2022 i, tal com expliquen fonts oficials del Consell, el que s'ha fet ara és permetre continuar les obres segons el projecte aprovat inicialment i denegar alguns apartats que no es poden dur a terme perquè excedeixen el projecte inicial. L'únic aspecte nou que s'hi ha afegit és l'autorització, després de la intervenció arqueològica, d'un projecte específic del tub de conducció de gas. La Comissió de Patrimoni és l'òrgan de decisió política que aquest dimarts ha ratificat allò que la setmana passada aconsellà la Ponència Tècnica de Patrimoni que reuneix els tècnics d'aquesta àrea a la institució insular, a més d'entitats patrimonials i altres experts en la matèria.

Aspectes denegats

Patrimoni estableix que, com a criteri general, no es pot fixar res sobre el paviment existent, i això afecta intervencions com ancoratges, ciment o morter. També es denega la implantació d'una barra de bar dins els volums destinats inicialment a taules i cadires. A més, no es pot ancorar a terra cap element, de manera que han de ser desmuntables. D'altra banda, un dels elements més controvertits, la piscina, que ja estava aprovada al projecte inicial, no pot passar de 15 a 50 cm de profunditat, la base no podrà ser amb solera de formigó, sinó amb materials reversibles i en sec, sense obra, i sense afecció al paviment existent.

Per altra banda, la comissió especifica que les aigües pluvials i residuals s'hauran de connectar a la xarxa pública i en cap cas es podrà vessar aigua a la síquia de l'antiga murada. A més, les jardineres i esglaons s'hauran de rematar amb elements i colors terrossos integrats en el conjunt de l'edifici. Finalment, es descarta el vidre de seguretat sobre el traçat de la síquia de l'antiga murada perquè no s'ha pogut comprovar que no s'hi produiran efectes perjudicials.

stats